Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate din județul Bihor (IV)

Serialul nostru

Arii protejate din județul Bihor (IV)

Săptămâna trecută, v-am prezentat patru dintre rezervațiile naturale atribuite în custodie Direcției Silvice Oradea: Dealul Pacău, Poiana cu narcise de la Goroniște, Pădurea cu narcise de la Oșorhei și Valea Iadului, cu Syringa josikaea. Astăzi, continuăm cu Lacul Cicoș – rezervație mixtă, cu o suprafață de 4,5 ha, situată pe raza Ocolului Silvic Săcueni, și Rezervația de stârci (Ardea cinerea cinerea) din pădurea seculară de stejari de la Săcueni (Quercus robur).

Lacul Cicoș

Stațiunea în care este cantonat acest plaur se găsește la marginea districtului nordic al Câmpiei de Vest, la 4 km Sud-Est de localitatea Săcueni, în albia înmlăștinită a unui afluent al Barcăului. Acest pârâu, în urma erozinii regresive, a înaintat atât de mult în zona colinelor Sălacea – Săcueni, încât a ajuns la 3 km de culoarul Ierului, care curge în regiunea de câmpie.
Lacul Cicoș se află într-o covată adâncită, la altitudinea de 142 m. Porțiunea lățită a acestei albii, până la 170 m, se întinde pe o lungime de circa o jumătate de km, adăpostind un complex băltos – mlăștinos, unde pe alocuri adâncimea apei depășește chiar 3 m. În mijlocul acestuia s-a format un plaur compact cu o suprafață de circa 2,5 ha, precum și alte câteva mai mici, situate la periferia lacului. Principalele asociații vegetale se înșiră sub formă de benzi longitudinale, în funcție de adâncimea apei și de amplasarea plaurului. Lacul este alimentat de un izvor permanent cu apă potabilă, care provine din straturile acvifere ale malului mai înalt situat.
După asanarea Văii Ierului în paralel cu intensificarea activității umane, unele habitate arhaice au dispărut, altele s-au transformat profund. Cea mai importantă caracteristică a habitatelor conservate și în prezent este excesul de umiditate.
Stațiunea Lacul Cicoș este unică în felul ei nu numai în țară, dar și în această parte a continentului, ea adăpostind o adevărată floră relictară. Vegetația plutitoare, plaurul, care în general se găsește în regres și în alte regiuni, s-a păstrat în toată complexitatea sa.
Flora acestui teritoriu se remarcă printr-o serie de rarități fluoristice, endemisme și specii pe cale de dispariție: ruscuța-de-primăvară, rodul pământului oriental, sadină, cucută de baltă, garoafă de munte, bumbăcariță, ghintura, nopticoasă tristă, stânjenelul, trifoi amar, solovârfiță, foarfeca bălții, taniclie-de-baltă ș.a.
Studiile întreprinse au relevat existența a cca. 20 de specii de mamifere, printre care: vulpea, pisica sălbatică, jderul, nevăstuica, dihorul, bursucul, ariciul, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, iepurele de câmp, pârșul, alte animale mici (liliac, cârtiță, chițcani, șoareci), chițcanul de mlaștină, șobolanul roșu de apă.
În zona lacului au fost evidențiate un număr mare de specii de păsări, multe dintre acestea strict protejate prin convenții internaționale: uliul porumbar, uliul păsărar, șorecarul comun, barza albă, pescărușul albastru, stârcul cenușiu – peste 30-40 de cuiburi, egreta mare, egreta mică, stârcul de noapte, stârcul roșu, rața mare, viesparul, eretele de stuf, șerparul, vânturelul roșu, fazanul, găinușa de baltă, lișita, becațina comună, porumbelul gulerat, turturica, cucul, pupăza, presura de stuf, precum și opt specii de amfibieni și reptile.
Cealaltă rezervație naturală de la Săcueni este

Rezervația de stârci (Ardea cinerea cinerea)

din pădurea seculară de stejari de la Săcueni (Quercus robur), declarată prin Hotărârea Consiliului Județean Bihor nr.101/30.08.2005, cu avizul Academiei Române nr.812/CJ/08.08.2005, la propunerea APM Bihor.
Această rezervație este reprezentată printr-o pădure naturală de stejar - Quercus robur, arboret semincer de stejar pe o suprafață de 7,2 ha, cu vârsta de 110 ani, din regenerare naturală. Pădurea este destinatǎ, prin amenajamentul silvic, pentru producerea de semințe forestiere și pentru conservarea genofondului forestier, creșterea rămânând activă până la 150 – 200 de ani, iar longevitatea depășind obișnuit 500 – 600 de ani, ba chiar și 2000 de ani, în caz excepțional.
Zona a fost declarată rezervație și datoritǎ prezenței speciei de stârc cenușiu, pasăre migratoare sălbatică, oaspete de vară, specie de interes comunitar. În zonǎ au fost identificate și alte specii de păsări: vânturelul de seară, cucul, buha, păsări cântătoare.
Colonie de stârci cenușii este alcătuită din cca. 40 – 50 de cuiburi populate cu stârci în perioada de vară, pasǎre migratoare de vară, care iernează în sudul și Nord-Est–ul Africii. Cuibărește la înălțimea de 10 – 15 m, în arborii de stejar. Cuiburile au până la 1,5 m diametru și sunt construite și în cursul nopții. Este o pasǎre sociabilă, cuibărind în colonii. În perioada martie – aprilie, depune 3-5 ouă albastre – verzui. Clocesc alternativ, ambele sexe, cca. 28 de zile. Puii sunt nidicoli – la eclozare (sunt lipsiți de pene).
Specia este deosebit de folositoare, consumând zilnic cca.330 g de șoareci, șerpi, șopârle, coropișnițe și mai rar peștișori.

biolog Dorina Radoveț
inginer Felicia

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 17:42:39 Ora de vară a Europei de Est