Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate din județul Bihor (I)

Serialul nostru

Arii protejate din județul Bihor (I)

Este cunoscut faptul că România este o țară cu o diversitate biologică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât și la nivel de specii. În România există 12 parcuri naționale, 13 parcuri naturale, rezervația biosferei Delta Dunării (toate însumând 1.655.333 de hectare), precum și circa 800 de rezervații științifice, monumente ale naturii și rezervații naturale …


 Județul Bihor deține 64 de arii naturale de importanță națională: categoria III și IV UICN (Uniunea Internaționala pentru Conservarea Naturii), 61menționate în  Legea  Nr. 5/2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III–a  zone protejate și 3 arii naturale menționate în H.G. nr. 2.151/2004,  privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone.
Pentru cunoașterea (și protejarea) imensului capital natural al județului nostru, am apelat la specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. Ne-au răspuns cu amabilitate dl economist Cǎlin Mocan, director executiv al A.P.M. Bihor, biolog Dorina Radoveț și inginer Felicia Enache, consilieri principali ai A.P.M.Bihor.
Cu concursul domniilor lor, vă vom prezenta, în serial, ariile protejate ale județului Bihor.
Începem, astăzi, serialul nostru cu

Rezervația naturalǎ „Pârâul Pețea” Bǎile 1 Mai

 “Rezervația naturală “Pârâul Pețea” din Băile 1 Mai, comuna Sânmartin, județul Bihor, care cuprinde cursul superior al Pârâului Pețea, de la izvor până la distanța de circa 1 km, este singurul ecosystem acvatic din România ce reperezintă, datorită caracterului ei termal, o importanță deosebită pentru genofondul mondial, datorită, în primul rând, prezenței a două specii relicte terțiare: Nymphaea lotus L.var. thermalis TUZS; - Nufărul termal, Melanopsis parreysii Muhlfeld - specie de melc, precum și a speciei de pește endemic Scardinius erythrophtalmus racovitzai - Roșioara lui Racoviță. O altă curiozitate a locului este apa geotermală, datorită temperaturii apei, o curiozitate, amfibienii – broaștele nu hibernează, iar la suprafața apei poate fi observată o mică insectă endemică Mesovelia thermalis Horvath. Importanța științifică a rezervației constă în unicitatea sa, aici găsindu-se structuri gelologice și paleontologice specifice, ape geotermale cu specii de plante și animale relicte, endemice, care sunt considerate încă unice în lume. (Danciu V., 2004).
Aici este singurul loc din Europa unde nufărul termal crește spontan, alături de melcul Melanopsis parreyssi Muhlfeld, supraviețuind glaciațiunii din Cuaternar. Fiind specifice aceste relicte vremurilor calde ale Terțiarului, biologii consideră lacul Pețea o oază subtropicală în regiunile noastre.
Despre această plantă rară , cât și despre trecutul geologic al împrejurimilor s-au scris numeroase publicații, lămurindu-se indigenatul ei, fiind rudă apropiată cu lotusul din Nil (Nimphaea lotus L.ssp.aegyptiaca).
Urmărind biologia și ecologia acestei plante în decursul anilor, din 1937 cu întreruperi până azi, am asistat la apogeul ei până în anul 1950, când întreg cursul pârâului Pețea părea o oază subtropicală-acoperit de frunze verzi, mari, rotunde și dințate pe margini, dintre care, în faptul înserării se deschideau flori alb-gălbui – ca niște steluțe, răspândind un parfum suav de trandafir, până dimineața următoare, când razele soarelui le închideau pe rând!      
Acest peisaj exotic imortalizat într-o pictură din anul 1938 aflată la Muzeul Grădinii Botanice din Cluj, precum și filmul documentar “Floarea uitată” efectuat în anul 1968 de către Studioul „AL. SAHIA” (prezentat la un festival al filmului  științific de scurt metraj în Italia) sunt dovezi despre apogeul rezervației cu nuferi termali de la Băile 1Mai. (Olteanu – Cosma, 1991)
Rezervația a fost împărțită în trei zone, prima la “Ochiul Þiganului” (primul fost izvor al pârâului Pețea), “Ochiul Mare” (izvorul principal de apă) care se întinde până la puntea Rontău, urmată de cea de a treia zonă care merge până la limita complexului “Venus” (Danciu V., 2004)…

                                                                          

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:05:30 Ora de vară a Europei de Est