Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Precizări privind sancțiunile

Sancțiuni propuse de ministrul Hărdău

Precizări privind sancțiunile

Precizări privind recentele sancțiuni propuse de ministrul educației și cercetării
07.08.2006
În conformitate cu Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, ministrul educației și cercetării, domnul Mihail Hărdău a decis, după recorectarea unui număr de 1.839 de lucrări la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, sancționarea a 94 de cadre didactice care au supraevaluat tezele candidaților.
Având în vedere această măsură, se impun o serie de precizări:
1. Cele 1.839 de lucrări recorectate provin din 8 județe, selectate aleatoriu de către Ministerul Educației și Cercetării, în urma analizei rezultatelor înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2006 a examenului național de Bacalaureat. Promovabilitatea înregistrată în aceste județe este diferită (de exemplu: Mehedinți - 96,34% versus municipiul București - 66,96%).
2. Baremul de corectare nu este facultativ și trebuie respectat întocmai. Nerespectarea sa are consecințe directe asupra viitorului traseu educațional al candidatului favorizat sau defavorizat. Prin urmare, repercusiunile în astfel de cazuri trebuie suportate și de evaluator.
3. Ministrul Mihail Hărdău a propus toate aceste sancțiuni în urma constatării unor diferențe de 1,5-4,5 puncte între notele profesorilor din centrele de evaluare și a corectorilor din comisia constituită la nivelul MEdC, care a avut ca obiect de activitate recorectarea celor 1839 lucrări de la proba de limba și literatura română. În conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat 2006, Inspectoratele Școlare Județene vor analiza propunerile ministrului și vor lua decizii în legătură cu aceste sancțiuni, în conformitate cu Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic.
4. Ministerul Educației și Cercetării nu a propus sancțiuni pentru cei vinovați de colectarea fondului de protocol menit să-i „sensibilizeze" pe componenții comisiilor de examen și a denunțat acest comportament de fiecare dată. De asemenea, a precizat, în repetate rânduri, că strângerea acestor sume de bani este o practică imorală și penală care nu are ce căuta în sistemul de învățământ și că persoanele depistate vor suporta rigorile ce decurg din săvârșirea acestei fapte.
5. Ministrul educației și cercetării Mihail Hărdău, a solicitat, de asemenea, tuturor Inspectoratelor Școlare Județene, recorectarea unui eșantion de 10% din lucrări, această sarcină fiind atent monitorizată de către MEdC. Solicitarea se regăsește în prevederile art. 52 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat 2006, acțiunea de reevaluare având termen limită 1 noiembrie 2006.

Director,
Mircea MUREȘANTrimite email

Tuesday, 6 June 2023