Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Pagina principala

Centenarul nașterii părintelui arhimandrit Ioan Iovan...citeste

Investitor în viaţă ...citeste

Rata de promovare în a doua sesiune a examenului de BAC, în județul Bihor, este de 73,65 % ...citeste

Arhitectura „Art Nouveau” versus „Stilul Neoromânesc”...citeste

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea...citeste

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea...citeste

Înainte de contestații

Rata de promovare în a doua sesiune a examenului de BAC, în județul Bihor, este de 73,65 %

Rezultatele (înainte de contestații) obținute de absolvenții studiilor liceale la probele scrise ale examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2022) au fost afișate astăzi, 27 iunie 2022, în centrele de examen și pe site-ul dedicat....citeste

 

Rețeaua prietenilor creativi

Arhitectura „Art Nouveau” versus „Stilul Neoromânesc”

Joi, 9 iunie 2022, elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea și ai Colegiului Economic „Costin C. Kirițescu" București, unități de învățământ membre ale Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT), s-au reîntâlnit on-line sincron, într-o activitate de învățare colegială în cadrul proiectului „Rețeaua prietenilor creativi"....citeste

 

Astăzi, 26 iunie,

Ziua Drapelului Național, sărbătorită în fața Primăriei Oradea

Cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, autorităţile locale au organizat azi, 26 iunie 2022, în faţa Primăriei Oradea, o ceremonie militară....citeste

 

Mihaela, felicitări... de două ori: pentru poezie și ca șef de promoție!

Investitor în viaţă

Mihaela Dindelegan e poet, un prieten minunat și un mare investitor... de suflete!
Vineri, 24 iunie, de Sânziene, la Cursul festiv desfășurat în campusul Universității ,,Agora", Mihaela Dindelegan a cules laurii victoriei finale, în calitate de șef de promoție al Facultății de Științe Economice, programul de studiu Contabilitate și Informatică de Gestiune.
Cu aceste versuri și-a încheiat Mihaela intervenția sa în Agora orădeană, ca șef de promoție 2022!...citeste

 

Vineri, 24 iunie, într-o zi incandescentă, s-a desfășurat

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea

Într-o zi frumoasă de Sânziene, incandescentă, și la propriu și la figurat, absolvenții Universității ,,Agora" au avut parte de un curs festiv... de ținut minte, ,,într-o zi de ținut minte, fastă", vorba domnului rector, prof. univ. dr. inginer Mișu-Jan Manolescu, în generosul campus universitar, avându-i alături pe profesori și pe cei dragi, cu flori multe și cu toată dragostea!...citeste

 

(26 iunie 1922 - 17 mai 2008)

Centenarul nașterii părintelui arhimandrit Ioan Iovan

Silviu Cornel Iovan s-a născut la 26 iunie 1922, în satul Husasău de Criș, jud. Bihor, în familia preotului ortodox Gavril Iovan, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia....citeste

 

Sâmbătă și duminică, la Băile Felix, se va desfășura

Festivalul Național de Folk, ediția a V-a

În ajun de festival, organizatorii doresc să ne bucure cu câteva noutăți....citeste

 

Astăzi (24 iunie),

Omagierea eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan

Vineri, 24 iunie 2022, începând cu ora 13.00, va avea loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan....citeste

 

Timp de trei zile, în perioada 1-3 iulie,

Festivalul Medieval Oradea

Cetatea Oradea redevine o reședință medievală unică....citeste

 

Inainte de depunerea/ soluționarea contestațiilor

Rezultatele la Evaluarea Națională, sesiunea iunie, în județul Bihor

În județul Bihor, rata de participare a fost de 91,62%: 4.221 de candidați prezenți (dintr-un total de 4.607 de absolvenți înscriși). ...citeste

 

Acțiuni preventive ale polițiștilor bihoreni,

Pentru o vacanță de vară în siguranță (2)

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de cei mici și cei mari, pe tot parcursul sezonului estival....citeste

 

Ziua Universală a Iei

Seară muzeală

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal organizează, în cadrul programului cultural multianual „Țara Crișurilor - vatra etnografică", o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului, care va avea loc, vineri, 24 iunie 2022, la sediul său din Str. Armatei Române, nr. 1/A, de la ora 17.30....citeste

 

În cadrul Concursului Național ,,Alege! Este dreptul tău”!

Județul Bihor a obținut loculul I pe echipe

În cadrul Concursului Național ,,Alege! Este dreptul tău"! organizat anual de către Ministerul Educației și Autoritatea Națională de Protecția Consumatorilor, județul Bihor a obținut loculul I pe echipe....citeste

 

Miercuri, 29 iunie

Biserica Ortodoxă din Telechiu sărbătorește 100 de ani

Credincioșii Parohiei Ortodoxe Telechiu, împreună cu părintele Vasile Ficuț, parohul Sfintei Biserici, vă invită să participați la Sfânta Liturghie arhierească cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din localitatea Telechiu, comuna Țețchea, județul Bihor....citeste

 

Bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2022)

Cea de-a doua probă scrisă a Bacalaureatului

În județul Bihor, la a doua probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 (proba obligatorie a profilului) au fost prezenți 3.320 de candidați. ...citeste

 

La Grădința Nr. 55

În grădina din Lumea poveștilor

În toamna acestui an școlar, grădinița noastră, G.P.P Nr. 55 din Oradea, în colaborare cu Fundația Comunitară Oradea, a demarat un proiect în cadrul programului PLANTROPOLIS, susținut de Russmedia România, Eco Bihor,VPK Packaging Salonta, Eltex Recycling în parteneriat cu Grund School....citeste

 

În cadrul proiectului ,,Biserica susține performanța

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10

,,Atmosferă cu totul și cu totul specială, duminică, 19 iunie 2022, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, după cum avea să aprecieze părintele director Radu Rus, vicar eparhial, directorul Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii. ...citeste

 

Joi, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea

Joi, 9.06.2022, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din Oradea, a avut loc o întâlnire cu dna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea. ...citeste

 

Vineri, 10 iunie, la Era Shopping Park, a avut loc

Spectacolul ,,Universul talentelor”

Vineri, 10.06.2022, la Era Shopping Park, a avut loc spectacolul „Universul talentelor", organizat de Palatul Copiilor Oradea ...citeste

 

În 15 iunie, a fost lansat proiectul „Centrul Educațional ROUA”

Centrul Educațional ROUA, sub egida Fundației Șinca

La 110 zile de la izbucnirea războiului din Ucraina și după o intensă implicare în această perioadă în primirea, consilierea și sprijinirea refugiaților ucraineni, în data de 15 iunie 2022, Fundația Șinca a organizat evenimentul de lansare, în premieră la nivel local, a proiectului intitulat „Centrul Educațional ROUA"....citeste

 

Sesiunea iunie - iulie 2022

Examenul național de Bacalaureat începe luni, 20 iunie

În județul Bihor 3.595 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii probelor din prima sesiune (iunie-iulie) a examenului național de Bacalaureat 2022, începând de luni, 20 iunie 2022. ...citeste

 

În perioada 17 - 19 iunie

Acțiuni preventive la Top Auto Oradea

Polițiștii bihoreni, alături de cetățeni, la evenimentul Top Auto, cu recomandări preventive prețioase și ochelari care distorsionează realitatea, simulând efectele consumului de alcool și substanțe psihoactive....citeste

 

„Cursuri” practice dedicate copiilor, în perioada iunie – august 2022

Atelierele de vară ale Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal vine în întâmpinarea publicului cu o ofertă de ateliere și „cursuri" practice dedicate copiilor, care se vor desfășura în perioada iunie - august 2022. ...citeste

 

Joi,

Ambasadorul Franței în România, în vizită la Primăria Oradea

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a primit joi (16 iunie 2022), vizita ambasadorului Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer. ...citeste

 

Universitatea din Oradea

Din armata israeliană, direct în elita Facultății de Arte

Ca mai toți tinerii de vârsta ei, Naomi Corb își trăiește viața din plin... dar altfel puțin. La 20 de ani, studenta de la Departamentul de Arte Vizuale, specializarea Design, se poate mândri cu o experiență de care puține dintre românce au parte. ...citeste

 
marți, 28 iunie 2022