Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoarea Cercetășiei la Centrul Don Orione (II)

Sâmbătă – 22 februarie

Sărbătoarea Cercetășiei la Centrul Don Orione (II)

„Tinerii sunt comoara cea mai de preț a familiei și a societății. După modelul în care sunt educați și mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine” - Sfântul Luigi Orione.

La 22 februarie 1857 s-a născut Baden Powell, fondatorul mișcării Scout (cercetășia) care în momentul de față numără aproximativ 30 de milioane de membri în întreaga lume.
Sâmbătă, 22 februarie 2014, începând cu ora 10 și Comunitatea Scoutiștilor Orionini de la Centrul Don Orione din Oradea au sărbătorit împreună cu scoutiștii din întreaga lume ziua fondatorului și a mișcării Scout.  Peste 150 de copii și tineri scoutiști s-au întâlnit în sala de sport a Liceului Don Orione unde și-au desfășurat activitățile.
În ciuda timpului nefavorabile, echipele din Reparto (copii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani) au pornit prin oraș în căutarea comorii timp de două ore. La fel au făcut și grupele mai mari, adică Noviciatul (adolescenți de 15-16 ani) care a avut organizat de către cei din Clan (tineri de la 17 ani în sus) un traseu cu mai multe probe prin oraș, pentru a marca „trecerea” Noviciatului în Clan. În schimb Castorii (copii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani) și Lupișorii cu Mămăruțele (copii cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani) s-au alăturat cercetașilor veterani de la ora 12 și, cu toții, au participat în sala de sport a Liceului Don Orione la mai multe jocuri competitive și și-au exprimat talentele muzicale și artistice, toate acestea sub semnul entuziasmului și bucuriei pe care doar copiii le pot transmite celorlalți.
Momentul culminant al evenimentului a fost cel al „Promisiunii” prin care cei ce doresc să îmbrățișeze idealurile și stilul de viață propuse de Baden Powell își asumă un angajament printr-o promisiune solemnă în fața celorlalți, devenind astfel membri deplini ai frăției Scout. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Cercetășiei, treizeci de copii și tineri s-au angajat pentru prima oară prin această promisiune să își facă „datoria față de Dumnezeu și țară, să-i ajute pe ceilalți în orice împrejurare și să respecte Legile Scout”. Noutatea acestui an a fost prima promisiune pe care au făcut-o copilașii din grupa Castorilor, sub îndrumarea coordonatoarelor Vâscan Alina și Halasz Alexandra, primind și ei cravata de care au fost foarte mândri și tare bucuroși. În final și vechii membri ai Comunitatea Scoutiștilor Orionini și-au reînnoit promisiunea și angajamentele de cercetași.
Idealul Scout transmis de Baden Powel este acela de a face din tânăra generație oameni de caracter, sănătoși, cu credință în Dumnezeu, cărora le pasă de semenii lor și lucrează împreună pentru a face această lume puțin mai bună decât au găsit-o.
Pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Cercetășiei la Centrul Don Orione (II)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020