Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Caietul dirigintelui reprezintă un material didactic necesar”

Joi, la CCD, a fost lansat Caietul dirigintelui

„Caietul dirigintelui reprezintă un material didactic necesar”

Joi, 20 februarie 2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost lansat Caietul dirigintelui, atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu.

„Conceput ca un instrument de lucru, Caietul dirigintelui reprezintă un material didactic necesar celor care desfășoară pe departe cea mai laborioasă și complexă dintre științe, cea a educației, care, îmi place să spun, este o artă. Dar spre deosebire de celelalte arte, care se săvârșesc pentru prezent, arta educație se săvârșește în vederea accederii la lumea viitoare. Conceput sub forma unui ghid, îndrumător al unor situații recomandate a fi explorate de zonele de cercetare ale psihologiei și pedagogiei, el reprezintă un auxiliar. Rolurile profesorului și activitățile aferente nu sunt stabile, ci sunt integrate într-un proces dinamic care conduce la schimbare. Totul începe și se sfârșește cu dascălul. Elevul nu trebuie învins, ci trebuie convins”, apreciază directorul CCD, dna prof. drd. Carmen Bodiu.
După cuvântul de deschidere, cei doi autori și-au prezentat caietele. Doamna bibliotecar Mariana Trofin a prezentat Caietul dirigintelui de gimnaziu, iar doamna prof. Felicia Florentina Holhoș, Caietul dirigintelui de liceu.  
În luările de cuvânt, colegii au apreciat valoarea și importanța celor două caiete model, care vin în sprijinul diriginților, ele constituindu-se în ghiduri, îndrumătoare și instrumente de lucru utile, scutindu-i, astfel, pe diriginți de efortul de a-și redacta propriul caiet special.
Ca la orice activitate, unii au avut parte și de surprize-surprize. Surpriza a fost mare pentru dna profesor Holhoș când și-a reperat în sală pe fostul diriginte, care i-a apreciat cu obiectivitate și profesionalism lucrarea, dându-i emoții și motive în plus de satisfacție. (Ov. D.)

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020