Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Scopul a fost ca acei care vin să plece de-aici un pic schimbați”

Vineri, a avut loc „Gala Multiculturalității”

„Scopul a fost ca acei care vin să plece de-aici un pic schimbați”

Vineri, 21 februarie 2014, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, a avut loc „Gala Multiculturalității”, organizată de Consiliul Județean al Elevilor Bihor.

 În deschiderea evenimentului, Alexandra Ruhama Daragiu, președintele CJE Bihor, a explicat cum s-a născut această gală: „Am pornit de la nevoile pe care noi le-am resimțit în mediul în care trăim, în școlile noastre. O nevoie principală este aceea ca elevii să înțeleagă mai bine ce însemnă diversitatea, ce însemnă să trăiești într-o lume multietnică, în care chiar dacă suntem indivizi, avem anumite tradiții și valori ale culturii din care provenim, ale familiilor noastre. Trebuie să ne înțelegem și prin diversitate să ajungem să trăim în unitate. „Unitate în diversitate” -  așa cum e motto-ul (deviza) Uniunii Europene…
Vă mulțumesc pentru toată munca pe care o depuneți și pentru că sunteți un suport extraordinar în momentele de criză.
Vreau să știți că sunt foarte mândră de proiectul acesta, chiar dacă, după cum puteți observa, nu e sala plină. Nu acesta a fost scopul să fie sala plină, scopul a fost ca acei care vin să plece de-aici un pic schimbați, cu ceva, cu un pic în plus! Pentru că în lumea de astăzi, eu simt nevoia ca uneori să mă mai umplu și de altceva și să ies un pic din rutină”, a mai spus președintele Consiliului Județean al Elevilor.
Așa cum e Alexandra, sinceră, dezinvoltă și nonconformistă, așa au fost și artiștii pe scenă, minunați, naturali și spontani, fără trac, sinceri și plini de calități. Ne-au impresionat și cucerit cu bucuria, tinerețea și talentul lor, ne-au molipsit cu  dăruirea și energia lor.
Elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș au deschis gala cu o șezătoare autentică, în care am admirat costume populare tradiționale vechi, rapsozi și dansatori talentați, dar și actori veritabili, precum și toată recuzita tradițională de șezătoare; graiul, portul, cântecele și danțurile, toate au purtat marca autenticității.
Romi neaoși de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” ne-au prezentat portul lor tradițional și drapelul, au cântat și au dansat așa cum o fac în mod firesc în familie și la evenimentele la care participă, fără niciun fel de regizare.
Elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 din Salonta au ilustrat pe scenă două trăsături fundamentale ale poporului român: ospitalitatea și omenia.
Italienii au fost întruchipați și interpretați în chip admirabil pe scenă de elevi ai Liceului de Arte.
„Evreii sunt un model de perseverență și tenacitate. Echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” ne va încânta cu un moment reprezentativ”. „Uneori am impresia că Dumnezeu vrea să mă pună la încercare, acum și în viitor. Trebuie să învăț să fiu puternică!”
Cei de la Liceul Teologic Penticostal „Betel” au prezentat un colaj de postere cuprinzând elemente specifice etniilor.
Îmbrăcând portul tradițional al germanilor, etalând ținuta și sobrietatea lor, elevii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” s-au străduit să ni-i prezinte la indigo prin port și dans.
Șase dansatoare grațioase, îmbrăcate în roșu și negru, de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” i-au reprezentat prin dans pe italieni.
La final, reprezentanta lăzăriștilor, Sferle Flavia, a încheiat periplul și ciclul în ton cu beiușenii care au deschis gala, interpretând o polcă din Bihor, asortată cu un crâmpei de doină.
Organizatorii le-au mulțumit artiștilor și profesorilor coordonatori oferindu-le câte o diplomă.
„Pentru o comunitate unită și o societate capabilă, pentru dezvoltare, este important să ne cunoaștem tradițiile unii altora și astfel să spargem barierele impuse prin stereotipie”…
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Scopul a fost ca acei care vin să plece de-aici un pic schimbați”.      

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 23 martie 2019