Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pe vetrele străbunilor, în județul Hunedoara

Liceeni tincani au “descălecat”

Pe vetrele străbunilor, în județul Hunedoara

În penultima duminică a lunii martie 2008, dl profesor Ioan Mercea, dirigintele clasei a XI-a B (și lider de sindicat), la Liceul Teoretic “Nicolae Jiga” din Tinca, a organizat o excursie (cu elevii claselor a XI-a și a XII-a) în județul Hunedoara.

Prima escală pe vetre străbune am făcut-o la Þebea, unde ne-am pozat, împreună cu domnii profesori Ioan Mercea și Sorin Baș, la gorunii lui Horea și Avram Iancu. Următoarea oprire a fost la cetatea Devei, unde am urcat cu telescaunul. De la oamenii locului, am aflat că atât cetatea, cât și castelul Huniazilor urmează să fie parțial restaurate în viitorul apropiat. În noul decor al huniazilor, au apărut adevărați actori îmbrăcați în haine de epocă, amintindu-ne de bravii oșteni ai lui Iancu de Hunedoara. Nu departe de Hunedoara, am admirat vechile ruine ale cetății Sarmisegetuza Ulpia Traian. Am fost impresionați nu doar de amfiteatrul luptelor dintre sclavii romanilor, ci mai ales de vechiul sediu al împăratului Traian. După atâtea locuri care mustesc de istorie, dl profesor Sorin Baș ne-a propus și o “escală” geografică în parcul și la barajul din Munții Retezat, un loc de o frumusețe unică și o naturalețe cu totul aparte (recompensat cu o diplomă de excelență de către Consiliul Europei).
La întoarcere, ultima “haltă” am făcut-o la biserica Densus (despre care se spune că ar fi cea mai veche din România). Un preot bătrân, cu o impresionantă barbă albă, ne-a explicat semnificația religioasă a nenumăratelor tablouri și picturi care au rezistat sute de ani, atestând puterea credinței noastre ortodoxe. Există o rază de speranță în ceea ce privește restaurarea acestui vechi lăcaș de cultură și credință. Această rază s-a ivit în urmă cu trei ani, când, după o scurtă vizită, reprezentanți ai Ambasadei Americii la București au hotărât să contribuie la restaurarea bisericii Densus. Poate se țin de cuvânt!
Așadar, într-o singură zi, liceenii tincani au devenit mai bogați spiritual, având ce povesti colegilor de școală.
Ioana DUME

Trimite email

miercuri, 19 februarie 2020