Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia

În săptămâna 3 – 7 martie

Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia

„A călători este, pentru cei tineri, o parte a educației; pentru cei mai vârstnici – o parte a experienței” – Francis Bacon.

„Cultura și mediul”
În săptămâna 3 – 7 martie 2014, o echipă a Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa”, Cîmpani s-a deplasat în orașul Karamursel, provincia Kocaeli din Turcia pentru a se alătura celorlalte șase școli partenere (din Turcia, Germania, Letonia, Spania, Franța și Grecia) în cadrul celei de-a doua reuniuni de proiect multilateral de parteneriat școlar Comenius „Cultura și mediul” și totodată prima mobilitate pentru ei.
Echipa Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa” formată din prof. coordonator Denisa Lucuța, doamnele profesoare Elena Rengle, Anca Boldor, Loredana Boc, Monica Nica și Ioana Boc, împreună cu elevii Dobra Gabriela, Laza Georgiana, Szutor Eniko (clasa a VII-a), Bogdan Mariana, Bortiș Paul, Marc Marina și Moza Luminița (clasa a VIII-a) s-au reunit la școala Güzelkiyi Ortaokulu, Karamursel în cadrul unor activități școlare și extracurriculare cu partenerii străini în proiectul care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Sectorial Comenius al Programului „Învățare pe tot Parcursul Vieții”.
Temele abordate în cadrul acestei întruniri au fost: Monumente integrate în mediu, Mediul reflectat în muzică, dans, religie și mitologie și Flora și fauna locală. Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, un material despre sistemul educațional turcesc, punerea în scenă a unui crâmpei din ritualul de nuntă turcesc și cântece tradiționale. Copiii au participat la Clasa europeană în cadrul căreia au desfășurat activități de grup cu tema „Pădurea și beneficiile ei” pentru o mai bună intercunoaștere și interacțiune.
Elevii români au locuit în această perioadă la familii gazdă pentru că și ei, la rândul lor, au găzduit elevi la prima reuniune de proiect care avut loc în România. Copiii au fost foarte bine primiți în familii și s-au adaptat repede fiind prieteni deja cu elevii turci de la prima reuniune și comunicând cu ei zi de zi prin mijloacele virtuale. Cu acest prilej au gustat din stilul de viață autentic turcesc, învățând parte din obiceiurile și ritualurile lor.
Pentru că vizitarea unei alte țări învață despre cultură și civilizație, istorie și artă, echipele partenere au participat la două excursii care au avut ca scop cunoașterea orașului Istanbul din punct de vedere istoric și cultural și a orașului Yalova din perspectivă naturală, geografică, fiind abordate chiar cele două elemente cheie ale proiectului.
Masa rotundă care a avut loc în ultima zi a concluzionat că obiectivele proiectului au fost realizate având un impact deosebit asupra partenerilor și asupra familiilor care au găzduit elevi.
Următoarea mobilitate va avea loc în Germania, perioada 5-9 mai.
Prof. Denisa LUCUÞA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019