Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Impactul aderării la UE asupra drepturilor de asigurări sociale

„10 pentru Europa”

Impactul aderării la UE asupra drepturilor de asigurări sociale

Evenimentul a avut loc vineri, 14 martie 2014 și a dorit să aducă în discuție o temă mai puțin abordată, dar cu un impact major asupra oricărui cetățean al Uniunii Europene, deci implicit și asupra tinerilor români.

Organizat de către Bogdan Pater în cadrul competiției „10 pentru Europa”, acesta a reunit specialiști în domeniu, atât din sectorul public cât și privat.
Din partea instituțiilor direct implicate au fost prezenți Laurențiu Țent, director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Bihor și Adrian Morar, director executiv adjunct în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor. Aceștia au explicat în termeni accesibili pentru tinerii participanți modalitățile prin care pot accesa un loc de muncă în statele membre UE și principiile legale care guvernează coordonarea drepturilor lucrătorilor migranți în sistemul securității sociale europene.
Ligia Oală, expert mediator forță de muncă pe piața externă, a oferit statistici privind numărul cetățenilor români în general și al tinerilor în special, care desfășoară activități lucrative în spațiul Uniunii Europene. De asemenea, au fost  prezentate informații despre procedurile de recunoaștere a calificărilor profesionale, precum și a domeniilor de activitate în care se pot găsi locuri de muncă disponibile.
La final de eveniment, cei trei invitați au concluzionat că, în condițiile unei migrații considerabile a forței de muncă românești, orice inițiativă privind cunoașterea drepturilor lucrătorilor și condițiile concrete în care acestea devin accesibile beneficiarilor, este și va rămâne un subiect de extremă actualitate.
Pentru mai multe detalii despre competiția 10 pentru Europa, accesați www.10pentrueuropa.ro. (B.P.)

Trimite email

miercuri, 19 februarie 2020