Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, gimnaziu

Marți, în Săptămâna Poliției Bihorene

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, gimnaziu

Marți, 18 martie 2014, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Concursului preventiv „Școala fără violență”, secțiunea gimnaziu, la care au participat 14 echipaje, trei din Oradea și câte unul din Aușeu, Butani, Finiș, Remetea, Remeți, Rieni, Roșia, Sâmbăta, Tărcaia, Tinca și Vadu Crișului.

Ediția a fost câștigată de echipajul de la „Dimitrie Cantemir” din Oradea  
Silvia Ghiță, Maria Radu, Denisa Bocea, Sorin Uvegheș și George Ionescu, elevii dnei profesor Diana Popa, au urcat, din nou, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Tot elevii de la Școala Gimnazială „D. Cantemir” au câștigat și cea de-a VI-a ediție, în 24 aprilie 2013. Așadar, elevii dnei prof. Diana Popa confirmă: Succesul naște succes!
„Competiția urmărește formarea unei conduite în rândul elevilor, menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără: implicarea elevilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului poliție – școală”, susține dna comisar șef de poliție Ioana Indrieș, coordonatorul principal al evenimentului. Tot din partea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au mai participat: comisar Marcel Cosma, inspector principal Flaviu Iova și agent principal Lăcrimioara Fărcane. Cei doi parteneri, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, au fost reprezentați de inspectorul școlar general Daniel Negrean și inspectorul școlar Mioara Þigan, iar gazdele au fost reprezentate de dl director Mircea Pop, prof. Daniela Marinău, Camelia Timofte și Claudia Târb.
Și de această dată, concurenții s-au întrecut în a-și etala cunoștințele în materie de prevenire a violenței în mediul școlar, susținând trei probe de concurs, una teoretică (un chestionar tip grilă, cu câte trei variante de răspuns la toate cele 10 întrebări), o probă practică, în cadrul căreia concurenții au prezentat o scenetă cu mesaj nonviolent și proba afișului, realizat pe tema prevenirii violenței.
Câștigătorii ediției
În urma jurizării, pe primele trei locuri s-au clasat: echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” din Oradea, urmat, pe locurile II, III, de echipajele de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
S-au mai acordat patru premii speciale: Premiu pentru cel mai sugestiv mesaj (echipajelor din Tinca și Butani) și Premiu pentru cel mai bun moment artistic (echipajelor de la LPS „Bihorul și Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Aușeu).
Premiile au constat în diplome, trofee, cupe și cărți; e vorba despre volumul „Alegerea mea” – eseuri antiviolență”, volum editat în 2013 și coordonat de Ioana Indrieș și Carmen Tripe.
Organizatorii competiției au felicitat și premiat toți participanții, elevi profesori coordonatori (și directori de școli) pentru participare, seriozitate, pregătire, implicare și dăruire.
Prin intermediul imaginilor, îi veți cunoaște pe toți actorii ediției, organizatori, juriu, concurenți, profesori coordonatori (de la Școala Gimnazială „D. Cantemir”, Colegiul Teh. Nr. 1 Vadu Crișului, Lic.T. „O. Ghibu”, Șc. Gim. „Alexandru Roman” din Aușeu, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Lic. Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Șc. Gim. Nr. 2 din Remeți și de la școlile gimnaziale nr. 1 din: Rieni, Butani, Remetea, Roșia, Sâmbăta, Tărcaia și Finiș).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, gimnaziu.     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 25 noiembrie 2020