Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu

Joi, în Săptămâna Poliției Bihorene

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu

Joi, 20 martie 2014, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, în cadrul Săptămânii Poliției Bihorene, a continuat Concursul preventiv „Școala fără violență”, cu secțiunea liceu, la care au participat 12 echipaje, opt din Oradea și câte unul din Beiuș, Dobrești, Aleșd și Vadu Crișului.

Cele 12 echipaje au reprezentat: Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnologic Nr. 1 Vadu Crișului, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Pe podium, echipajul economiștilor, urmat de echipajele de la „Mihai Eminescu” și „Mihai Viteazul”
La secțiunea liceu, concursul a fost prezentat de Adelina Corbuțiu din clasa a IX-a de la liceu gazdă, iar juriul a fost format din: prof. Costa Monica, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, agent principal Lăcrimioara Fărcane, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, psiholog Mihaela Mincic, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, prof. Otilia Bejan, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Otilia Șandor, de la „Jurnal bihorean” și eleva Roxana Lup, coregraf, dansator.
Ca și gimnaziștii, și liceenii și-au exprimat protestul împotriva violenței prin forme diferite ale artei: dans, teatru, desen, fotografie și film, precum și prin eseu.
Violența este una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Violența școlară este un fenomen extrem de complex, cu o determinare multiplă: familială, societală, școlară, personală și culturală. Problema violenței în școală poate și trebuie să devină o temă de reflexie pentru toți cei implicați în viața școlii, ca să o cităm pe Adelina. Există un interes deosebit în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților cu privire la reducerea actelor de violență în școală. Iar reprezentanții poliției desfășoară nenumărate activități preventiv-educative în grădinițe și școli pentru informarea și educarea copiilor și elevii.
Inițiatorul acestui concurs este dna comisar șef de poliție Ioana Indrieș, cunoscută și îndrăgită de toți copiii și elevii județului Bihor. Pentru domnia sa, acest concurs este ca și propriul să „copil”, născut și crescut cu dragoste, la care ține enorm, și care a ajuns, iată, la vârsta de 7 ani. Alături de doamna comisar șef, în organizarea acestei ediții s-au implicat: dl comisar Marcel Cosma, inspector principal Flaviu Iova și agent principal Lăcrimioara Fărcane, iar gazdele au fost reprezentate de dna prof. Daniela Marinău și Camelia Timofte. 
În etalarea cunoștințelor în materie de prevenire a violenței în mediul școlar, concurenții au avut de susținut patru probe de concurs, proba artistică, proba teoretică (un chestionar tip grilă, cu câte trei variante de răspuns la toate cele 10 întrebări), proba afișului antiviolență, precum și un eseu, cu tema „Mesajul meu antiviolent”.  
Câștigătorii ediției
În urma jurizării, pe primul loc s-a situat echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea, urmat, pe locurile II și III, de echipajele de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și  Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul.
Cei de la „Mihai Viteazul” și „Mihai Eminescu” au mai câștigat câte un premiu special pentru „Cel mai bun eseu”. Tot premii speciale au mai obținut: economiștii orădeni pentru „Cel mai bun afiș”, iar colegiile tehnice „Andrei Șaguna” din Oradea și „Alexandru Roman” din Aleșd, pentru „Cel mai bun moment artistic”. Echipajul de la „Onisifor Ghibu” a primit un premiu special pentru Găzduire exemplară timp de 7 ani.
Câștigătorii premiilor I, II și III (de la cele două secțiuni, gimnaziu și liceu) vor fi premiați, în mod festiv, marți, 25 martie 2014, la sediul Poliției, de Ziua Poliției Române.  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu.      

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020