Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Curs de profilaxie și conferință de presă AMSPPR

Joi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea

Curs de profilaxie și conferință de presă AMSPPR

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Filiala Crișana, a organizat joi, 20 martie 2014, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, o conferință de presă și un curs de profilaxie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.

Conferința a fost susținută de dl dr. Panțel Marton, președintele AMSPPR, iar cursul de profilaxie, devenit o activitate interactivă cu trei clase de elevi, a fost coordonat de medici stomatologi voluntari în programele de profilaxie dentară, Cristina Tripon, Nicoleta Þenț și Izabella Albert, trei tinere „cu lipici” la copii. Din partea AMSPPR, Cristina, Nicoleta și Izabella au fost sprijinite (la premierea elevilor) de către dna Meszaros Tunde, secretarul AMSPPR și Claudia Bejan, colaborator.
La cursul de profilaxie au participat elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea (însoțiți de dna prof. Stelieana Cîrciumaru), elevii clasei a III-a B de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” (îndrumați de dna prof. Rodica Panti) și elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” (însoțiți de dna înv.Tatiana Coșarcă și bibliotecar Melania Ciomoș). Pentru început, dna bibliotecar prof. dr. Mariana Barna, în calitate de gazdă și de bună prietenă a copiilor, i-a salutat pe copii și pe doamnele învățătoare, prezentându-le invitații, protagoniștii manifestării și agenda evenimentului, pregătindu-i pentru concurs și asigurându-i pe toți cei isteți și activi de premii din partea AMSPPR.
Dialogul a pornit de la citirea planșelor cu dinții triști și dinții fericiți, elevii încercând să motiveze de ce unii dinți sunt triști, iar alții, fericiți, fiind vizate alimentația și întreținerea dinților. Pe baza mulajelor s-a trecut treptat la analiza cavității bucale sau orale (dinți, incisivi, canini, premolari și molari, limbă și obraji), la periajul dentar corect (cu periuța de dinți, în direcția corectă: dinspre gingie spre dinte); folosirea aței dentare și a apei de gură; analiza dintelui (fiind subliniat rolul smalțului și al nervului – „inimioara” dintelui); carii și tratamentele, aparatura și controalele periodice. După teorie s-a trecut la practică: la periajul dinților și la folosirea aței dentare. Activitatea s-a încheiat cu înmânarea premiilor. Trei elevi, câte un elev din fiecare clasă, au devenit marii câștigători: Bokos Rose (de la „D. Cantemir”), Dan Anamaria (de la „I. Vulcan”) și Ganea Alyssa (de la „Av. Iancu”); ei au câștigat câte o diplomă și o sacoșă, conținând un temporizator, caiet cu desene și povești, creioane colorate și alte surprize;câte o diplomă și o punguliță cu pastă de dinți și periuță, gumă Orbit și alte surprize a câștigat fiecare elev din partea AMSPPR și a sponsorilor, așa încât, toți copiii au plecat mulțumiți de ceea au aflat, au văzut și au primit.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: Curs de profilaxie și conferință de presă AMSPPR.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020