Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Să învățăm de la cei mari”

În cadrul parteneriatului educațional grădiniță-școală

“Să învățăm de la cei mari”

Luni (14 aprilie 2008), elevii clasei a II-a A, de la Școala cu clasele I-VIII “Dimitrie Cantemir” din Oradea, au ținut să facă bucurii copiilor de la Grădinița din Leș, în spiritul sfintelor sărbători care se apropie, Floriile și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

„Uite, vine Iepurașul!”
„Ne-am obișnuit să primim. Desigur, e plăcut și comod să primești. Dar, noi trebuie să învățăm și să dăruim. Să dăruim cu aceeași bucurie cu care primim. Asta vom face noi astăzi (luni – n.n.) la Leș: vom dărui din suflet jucării, hăinuțe și încălțăminte pentru copii, ne spunea institutoarea Simona Lucaciu, înainte de plecarea din sala de clasă.
Jucăriile vor fi înmânate copiilor de la Grădinița din Leș, iar hăinuțele și încălțămintea le vom lăsa la părintele paroh să le distribuie familiilor nevoiașe din sat.”
Îmbarcați în câteva autoturisme de-ale părinților, copiii au pornit, ieri dimineață, spre Leș, bucuroși să dăruiască jucării partenerilor de proiect.
 La Grădinița din Leș, au fost primiți cu brațele deschise de directorul școlii, prof. Meninda Tănase, și cele două educatoare, Florica Pop și inst. Simona-Anca Pele - noua educatoare, coordonatorul proiectului educațional de parteneriat grădiniță-școală, intitulat ”Să învățăm de la cei mari”. Copiii au fost copleșiți de numărul mare de oaspeți și de darurile lor, iar unii, mai slabi de înger, s-au pus pe plâns. George, sensibil și firav cum e, nu și-a revenit preț de câteva minute. Narcisa, Andreea, Leti, Larisa, Krisztina, Dora, Vasilică, Andreea-2, Bianca... au primit cu bucurie gestul școlarilor orădeni.
„Scopul acestui parteneriat este de a dezvolta comunicare, dialogul dintre copiii din medii diferite, urban și rural, ne-a declarat directorul Școlii din Leș, prof. Melinda Tănase, dar și o oportunitate pentru cadrele didactice pentru a dezvolta cooperarea, schimbul de experiență, cu dascăli din unități de învățământ diferite. Iar gestul elevilor dnei institutoare Simona Lucaciu este binevenit mai cu seamă acum, în preajma sfintelor sărbători. „Dar din dar se face rai”, vorba aceea.”
Doamna directoare s-ar bucura dacă în viitor, proiectul ar cuprinde și învățământul primar (sau chiar gimnazial, de ce nu?).
La finalul întâlnirii, gazdele au întins masa și au omenit oaspeții, după care, școlarii au ieșit în curte unde s-au dat pe leagăn și s-au cățărat pe instalația de forță.
Preotul paroh Georghe Pop s-a artătat la fel de încântat de gestul orădenilor ca și educatoarele și directoarea școlii.
Calendarul activităților
De la Simona-Anca Pele, coordonatorul de proiect, aveam să aflăm calendarul complet al activităților.
Prima întâlnire de proiect a avut loc în octombrie 2007 - „Mă bucur să te cunosc!”, în decembrie - „Un Crăciun cu bucurie” (confecționare de podoabe și program de colinde), în februarie 2008 – „Carnavalul veseliei” (confecționare de măști), în martie – „Ce pot face două mâini dibace” (realizare de felicitări), acum, în aprilie – „Uite, vine Ierpurașul!” (jucării în dar pentru copii), iar următoarea (și ultima) activitate este planificată în luna  iunie - jocuri și concursuri în Orășelul copiilor din Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să învățăm de la cei mari”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:36 Ora de vară a Europei de Est