Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

Marți, de Ziua Poliției Române

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

După o săptămână rodnică, bogată în evenimente specifice polițiștilor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a sărbătorit Ziua Poliției Române, marți, 25 martie 2014, așa cum o face în fiecare an, zi care coincide cu sărbătoarea creștină Buna Vestire.

În ședința festivă, purtătorul de cuvânt al instituției, subcomisarul de poliție Alina Dinu, a citit mesajul dlui viceprim-ministru pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și al dlui chestor-șef de poliție Petre Tobă, inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române.
Așa după cum se obișnuiește, de Ziua Poliției Române, toți polițiștii au fost avansați în gradul următor, iar 40 dintre ei au primit mulțumiri scrise și premii în bani din partea sponsorilor, Fundația „Ioan Baciu” și Corpul Național al Polițiștilor. Patru ofițeri și doi agenți au fost înaintați în grad înainte de termen, iar unor polițiști (opt la număr) li s-au anulat sancțiunile disciplinare. Pentru  merite deosebite, agentul-șef Tamaș Alexandru Ovidiu a ajuns „Polițistul anului 2013”, fiind premiat și recompensat cu o tabletă și 500 de lei, de către cei doi sponsori oficiali. Sponsorii l-au surprins plăcut (și emoționat) și pe dl chestorul dr. Liviu Popa, acordându-i o Diplomă de excelență.
Cu respectul cuvenit, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a invitat la microfon foștii comandanți ai Poliției bihorene de după ’89 (Gheorghe Chereji, Ioan Câmpan, Lazăr Cârjan), felicitându-i de Ziua Poliției Române și mulțumindu-le pentru prezența la ceremonie și pentru activitatea depusă.
Premierea câștigătorilor concursurilor din Săptămâna Poliției Bihorene
Așa după cum am scris cu ocazia desfășurării celei de-a VII-a ediții a Concursului preventiv „Școala fără violență”, premierea câștigătorilor celor două secțiuni, gimnaziu și liceu, s-a făcut tot acum, reprezentanții celor șase echipaje primind  diplomele, cupele și felicitările de rigoare din partea comandantului Poliției, dl chestor dr. Liviu Popa.
Vă reamintim câștigătorii Concursului preventiv „Școala fără violență”: la gimnaziu, pe locul I - echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, pe locul II – echipajul Colegiului Tehnologic Nr. 1 Vadu Crișului, iar pe locul IIIechipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”; la liceu, pe locul I – echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, pe locul IIechipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, iar pe locul III – echipajul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. La concursul de tir rezervat copiilor, pe locul I s-au situat reprezentanții Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, urmați pe locurile II și III de reprezentanții Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” și ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”.
Expoziții și demonstrații în curtea poliției
Marți, cu începere de la ora 10, copiii și elevii au fost așteptați de polițiști la sediul din Parcul Traian, în curte, cu autoturismele din dotare gata să fie „inspectate” de copii, cu alarma în bună stare de funcționare, care a răsunat în nenumărate rânduri, fiind activată mai cu seamă de cei mai mici vizitatori. Copiii și elevii de la diferite unități de învățământ (noi am reperat grupuri de copii de la Grădinița Nr. 37 -  structura Grădiniței Nr. 54; elevi de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” – elevii dnei prof. Laura Ienei-David; elevi de la Școala Gimnazială Nr. 11  - elevii dnei prof. Carmen Nica; elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" - elevii dnei prof. Maria Dronca și ai doamnei prof. Anca Mărincean; de la Colegiul Național  Mihai Eminescu” - liceeni din a X-a, precum și elevii dnei prof. Mirela Bar; elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, elevii dnei prof. Alina Firtean…).
Polițiștii i-au așteptat cu o expoziție cuprinzând armament și tehnică din dotare; copiii mai îndrăzneți s-au pozat cu pistolul sau cu pușca în mâini, ori cu cătușele prinse pe mâini; au admirat expoziția cu sisteme tehnice de securitate și autolaboratorului criminalistic, unde li s-au luat amprentele și li s-au făcut poze pentru legitimația de polițist; la standul cu documente și pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ – preventiv, s-au reîntâlnit cu agentul principal Lăcrimioara Fărcane și dl comisar Marcel Cosma; au mângâiat câinii dresați și s-au pozat cu ei, iar după ședința festivă, au avut ocazia să asiste și la demonstrații speciale ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale, să-i îndemne și să-i încurajeze  pe Nero și Igor în prinderea hoților și spărgătorilor...
Copiii au trăit marți, cu adevărat, o zi specială, alături de polițiști, în curtea sediului de poliție!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesați Galeria foto: Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."