Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un copac, o viață!

La plantat de cireși și paltini, la Betfia

Un copac, o viață!

Am intrat în al treilea mileniu și conștiința că existența pădurilor condiționează însăși existența omenirii este tot mai mult înțeleasă în rândul școlarilor.

În data de 28 martie 2014, respectând calendarul ecologic, în cadrul evenimentului „Luna pădurii”, elevii Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, în vederea reinstalării suprafeței despădurite și-au propus manifestarea comportamentului ecofriendly prin  plantarea puieților de cireș și paltin.
Cutreierând pădurea din apropierea localității Betfia, elevii au avut ocazia să admire ciripitul păsărilor, frumusețea violetelor, să observe vegetația, fauna și să se împrospăteze cu  aerul curat al pădurii.
Celor 30 de elevi ai claselor gimnaziale mai întâi s-a prezentat zona și informațiile  cu privire la modul de păstrare și plantare a puieților.
Supravegheați de inginerii Direcției Silvice Bihor, elevii au săpat cu hărnicie gropile. Cu ajutorul mânuțelor au poziționat și îngropat puieții la distanțe și adâncimi egale, iar în urma etichetării cu propriul nume și-au luat angajamentul că vor urmări evoluția rodului muncii peste câteva luni.  
În data de 3 aprilie, ca o continuare a ideii de stimulare a atitudinii de respect și prietenie față de natură, doamnele profesoare Tăut Eliza, Anca Mihalache și Grete Kincs au conceput o abordare interdisciplinară a noțiunii pădurii, organizând o minunată expoziție de planșe și machete în aula școlii.
Vizionarea videoclipului Earth Song  a dat de înțeles situația reală a Planetei. Elevii au susținut dezbateri cu privire la importanța copacilor, soarta lor și a viețuitoarelor care o populează, prezentând totodată  și soluții verzi.
Tematica pădurii prin modalitatea prezentărilor realizate de elevi a avut o nuanță interdisciplinară. Astfel, pe lângă cunoștințele de geografie și biologie, elevii au transmis valențele pădurii prin viziunea artistică a  unor scriitori, ca Mihai Eminescu și Wass Albert, recitând și povestind despre tainele pădurii.
Valorile care îl orientează pe om spre natură sunt înțelepciunea, educația, dragostea și solidaritatea. Schimbarea mentalității, abordarea unei conduite etice, trecerea la fapte concrete sunt motoarele renașterii, crengile copacului vieții.
Prof. de biologie Kincs Grete
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un copac, o viață!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019