Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pădurea, o șansă pentru viitor

În „Luna plantării arborilor”

Pădurea, o șansă pentru viitor

,,Frumoasă ești, pădurea mea…” (George Topârceanu

În data de 28 martie 2014, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” din Oradea au participat la Proiectul Extracurricular „Luna plantării arborilor” desfășurat în parteneriat cu R.N.P. ROMSILVA – Direcția Silvică Bihor, care organizează anual în perioada 15 martie – 15 aprilie o campanie de împăduriri de primăvară. Pe un șantier de împădurire în fond forestier, pregătit de reprezentanții Ocolului Silvic Oradea, în apropierea localității Betfia, sub coordonarea dnei director prof. Pásztor Gabriella și a dnelor profesoare Mihalache Anca, Tăut Eliza și Kincs Gréte, elevii școlii noastre au plantat puieți de substituire din speciile cireș sălbatic și paltin. Dl. ing. silvic Faur Mircea, de la Direcția Silvică Bihor, le-a prezentat celor 32 de copii participanți informațiile tehnice cu privire la modul de păstrare și de plantare a puieților. Sub atenta supraveghere a inginerilor silvici prezenți, elevii au plantat puieții la distanțe și adâncimi egale, iar în urma etichetării acestora cu propriul nume și-au exprimat nerăbdarea de a reveni în pădure cu părinții lor, peste câteva luni, să urmărească evoluția puieților.
Sub sloganul ,,Fiecare pui de om să planteze un pui de pom!”, activitatea a avut ca scop cunoașterea de către elevii noștri a importanței sociale și economice a pădurii pentru viitorul omenirii și formarea în rândul copiilor a unei opinii favorabile conservării și protejării pădurii, cu tot ce înseamnă valorile ei inestimabile. Luând la pas pădurea din raza localității Betfia, elevii s-au bucurat de aerul curat al pădurii și au avut ocazia să admire un pui de căprioară, speriat de prezența noastră neașteptată, și imaginea veselă a violetelor împânzite printre arbori ca un covor. 
În data de 3 aprilie, ca o continuare a ideii de cultivare a atitudinii de respect și ocrotire față de natură, doamnele profesoare Tăut Eliza, Mihalache Anca și Kincs Gréte au conceput o abordare interdisciplinară a noțiunii de ,,Pădure, ca șansă pentru viitor”, organizând o activitate extracurriculară în decorul unei minunate expoziții de picturi, planșe și machete, realizate de elevi în cadrul acestui proiect și amplasată  în aula școlii. Vizionarea videoclipului lui Michel Jackson, ,,Earth Song”,  a dat de înțeles copiilor situația reală a Planetei. Elevii au participat la dezbateri pe tema  importanței copacilor pentru viitorul Terrei și au realizat diapozitive în care au ilustrat frumusețile pădurii, factorii care poluează și distrug pădurea, dar și ceea ce ar trebui făcut  pentru a o ocroti, spre folosul sănătății planetei și omenirii.
Datorită caracterului interdisciplinar al proiectului, pe lângă cunoștințele de geografie și biologie, elevii au abordat valențele pădurii și prin viziunea artistică a unor scriitori, recitând despre frumusețile și tainele pădurii, transpuse în versuri de poeți precum Mihai Eminescu și Wass Albert.
La finalul proiectului, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” au înțeles că cea mai mare putere de a diminua și chiar de a opri forțele distrugătoare ale poluării pe Glob o are vegetația forestieră. Acum sunt convinși că pădurea este o podoabă a naturii, că arborii reprezintă viață și bogăție și că prin toate calitățile ei pădurea merită să fie cunoscută, curățată și îngrijită așa cum se cuvine, însuflețiți fiind de ideea că Pădurea este într-adevăr o șansă pentru viitor!
Prof. limba română Mihalache Anca,
Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre” Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pădurea, o șansă pentru viitor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019