Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Math in English, Math for Future!”

În Școala altfel, o matematică altfel...

„Math in English, Math for Future!”

Gojdiștii clasei a IX-a A au desfășurat ieri, 7 aprilie 2014, activitatea „Math in English, Math for Future!“, în cadrul Programului Național: Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!

Protagoniștii activității au fost colegii Ioanei Dzițac, coordonați de prof. Sadoveanu Viorel și Ioana Dzițac, precum și elevii Școlii Internaționale Agora, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, înv. Adina Popa,  Alina Popa și Maria Roșca.
Luni dimineața, o delegație de gojdiști din clasa a IX-a A a întâmpinat cu zâmbete și îmbrățișări în fața colegiului echipa de elevi și cadre didactice însoțitoare de la Școala Internațională Agora, iar în fața sălii de clasă, au fost primiți cu baloane multicolore pe care erau scriși termeni de matematică în limba engleză. În clasa primitoare îi așteptau tablele viu colorate cu însemne matematice, afișe, iar băncile erau astfel aranjate încât elevii să se poată așeza conform echipelor stabilite.
În cuvântul de deschidere, Ioana a prezentat înalții oaspeți, făcând o scurtă trecere în revistă a curriculumului lor, după care și-a prezentat colegii și specializarea clasei. Elevii de la Agora și gojdiștii au fost împărțiți în trei echipe mixte: echipa FLYERS, echipa PHOENIX și echipa TWINKLE - formate din elevii agoriști și gojdiști (liceenii având doar rol de coordonare, supraveghere). Juriul a fost alcătuit din cadrele didactice prezente și trei gojdiști.
Activitatea concurs a debutat cu însușirea unor cuvinte din vocabularul matematic (în limba engleză), cuvinte scrise pe baloanele lor; fiecare a citit cuvânt și a explicat ce înseamnă, ca apoi să-l asocieze cu o imagine, figură geometrică sau operație dintre cele scrise pe tablă; cuvintele în limba engleză au fost rostite cu voce tare în grup de către toți elevii. Apoi, fiecare echipă a primit fișe de lucru cu exerciții însoțite de imagini viu colorate, figuri geometrice, precum și un rebus matematic; sub coordonarea Ioanei, fiecare echipă a rezolvat sarcina de lucru, după care, câte un reprezentant dintre cei mici a ieșit la tablă, a scris soluția, exprimându-și opinia în limba engleză; între timp, agoriștii au completat și rebusul matematic.
Pentru evaluare, cei mici au primit un test cu exerciții de tipul celor efectuate anterior, însoțite de un joc de asociere (imagini-cuvinte).
Vizitarea colegiului
Până juriul a corectat testele, agoriștii au pornit să viziteze colegiul gojdiștilor. Profitând de timpul frumos, pentru următorul moment, echipele au ieșit în Parcul 1 Decembrie, unde au făcut geometrie pe asfalt cu creta. Echipa FLYERS a trasat cercuri cu creta legată de un băț, echipa PHOENIX a avut sarcina să realizeze cercurile olimpice și să recunoască obiecte geometrice din zonă, iar echipa TWINKLE a avut de trasat un șotron și să joace o tură. A urmat un schimb de experiență între membrii celor trei echipe privind cele învățate.
Activitatea s-a finalizat cu comunicarea rezultatelor, premierea câștigătorilor (cu diplome) și poze de grup.
 „Mi-a făcut o deosebită plăcere să inițiez și să coordonez această activitate. În realizarea ei, am plecat de  la propriile experiențe în domeniu: eu am început să învăț matematica în limba engleză în clasa a V-a; am lucrat apoi la lansarea unui proiect de matematică în limba engleză și m-am pregătit pentru admiterea la unul dintre cele mai renumite colegii din UK; în cartea mea, Trepte matematice – clasa a VIII-a, am inserat un capitol de matematică în limba engleză; de la vârsta de 10 ani, în paralel cu curriculumul național, am făcut cunoștință cu sistemul de învățământ britanic, dar și cu cel american; și fiindcă elevii Școlii Internaționale Agora abordează curricula națională, precum și curricula IPC, m-am gândit că activitatea „Math in English, Math for Future” să o desfășurăm împreună cu ei.
Apropo de experiența mea, aș dori să subliniez faptul că am început studiul matematicii în limba engleză, a geometriei pe asfalt și în teren, la propunerea și sub competenta îndrumare a distinsei mele profesoare Dorina Szatmari, mentorul meu din gimnaziu, căreia îi mulțumesc cu mult respect! Mulțumesc, de asemenea, tuturor protagoniștilor activității de astăzi (de ieri – n.n.), musafirilor noștri, doamnelor învățătoare, domnului diriginte, profesor de matematică Sadoveanu Viorel și colegilor mei de clasă”, a spus în încheiere inițiatoarea activității „Math in English, Math for Future”, Ioana Dzițac.
M.C.
Foto: Pușcaș Sergiu și Rada Silviu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Math in English, Math for Future!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 14 iunie 2021