Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Luni, la „Gojdu”, marți, la „Agora”

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Gojdiștii clasei a IX-a A au continuat ieri, 8 aprilie 2014, seria activităților din cadrul Programului Național: Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! cu o nouă activitate de succes: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Protagoniștii activității au fost elevii Școlii Internaționale Agora, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, învățătoarele Adina Popa,  Alina Popa, Maria Roșca, Crina Miere și învățător Gabriel Vîlcu, precum și elevii clasei a IX-a A de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, coordonați de prof. Sadoveanu Viorel și eleva Ioana Dzițac.
Activitatea s-a desfășurat în incinta Școlii Internaționale Agora, la Universitatea Agora.
În deschiderea activității, Ioana a subliniat cât de important este ca fiecare dintre locuitorii planetei să manifeste o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și să se implice în activități ecologice. A trecut în revistă evenimentele perioadei: Ziua Mondială a Apei, Ziua Planetei Pământ, Ziua Păsărilor, Ziua Mondială a Mediului și Ecologiei etc, sărbători prin intermediul cărora se încearcă să se implementeze în mintea oamenilor o atitudine pro mediu. În timp, și micii agoriști au fost antrenați în activități ecologice, iar ieri au răspuns unei noi provocări. Ioana le-a propus
ca în întâmpinarea Zilei Planetei Pământ, care se sărbătorește în 22 aprilie, să înceapă să amenajeze de pe acum un colț ECO. „Ați putea începe chiar cu produsele pe care le vom realiza astăzi (ieri, marți, 8 aprilie – n.n.): desene, afișe, poze, coli de flipchart colaje…”
În continuare, Ioana i-a invitat să vizioneze filmulețul „Cod verde în Pădurea Neagră” (exemplu de bună practică, filmuleț cu care ea, sub coordonarea mentorului său din gimnaziu, doamna profesor Dorina Szatmari, a obținut premiul III la Concursul Național Click pe verde, Proiecte Eco, Vara Eco!, în vara lui 2010); agoriștii au vizionat filmulețul, iar gojdiștii au vizitat Universitatea Agora, prezentată de dna decan, conf. univ. dr. Gabriela Bologa. La finalul vizionării, Horea, colegul Ioanei, le-a citit celor mici povestea „Povețele izvorului”.
Dezbaterile și activitatea pe echipe s-au ținut în mijlocul naturii
În cadrul celor trei echipe mixte, fiecare copil (sub supravegherea și coordonarea liceenilor) a avut sarcina să scrie sau să deseneze pe foi de flipchart, împărțite în jumătate, câte două oportunități (sintagme pro mediu/Așa DA) și câte două pericole (sintagme contra mediu/Așa NU), însoțite de un mic desen, urmând să le prezinte colegilor concurenți, pe scena în aer liber din curtea universității. Întâlnirea cu micii ecologiști a continuat cu coloratul și recunoașterea unor desene de tip Așa da, Așa nu, fiind astfel pregătiți să testeze Jocul didactic Eco Așa da, Așa nu, realizat de Ioana.
Ca o încununare a activității de ecologizare (de tip voluntariat), protagoniștii evenimentului, sub sintagma „Fii voluntar!”, au plantat panseluțe.
În momentul evaluării, Ioana a premiat participanții oferindu-le diplome, iar micii ecologiști s-au ales și cu câte un pliant eco realizat de Ioana, pe tema reciclării deșeurilor.
Frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului
 „Mi-am dorit mereu să fiu făuritoarea unei lumi ideale, în care să fie mult verde, copaci și flori, păsări și animale, cer albastru și ploi liniștite după care să răsară curcubeul; am încercat, de la o vârstă fragedă, să contribui la crearea unei astfel de lumi printr-un comportament eco, prin implicarea ca voluntar în diverse proiecte eco, prin participări și organizări de diverse simpozioane pe teme ecologice, prin realizarea diverselor materiale didactice eco. Parafrazându-l pe Victor Hugo, am realizat în timp că, într-adevăr frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului.
Activitatea de azi (de ieri – n.n.) a fost înălțătoare. Nu pot decât să le mulțumesc din suflet tuturor protagoniștilor acestui eveniment, deoarece împreună, am reușit să construim și să urcăm pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”, a conchis Ioana Dzițac, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.
M.C.
Foto: Petruș Denis
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Trimite email
sâmbătă, 15 iunie 2024, 09:43:34 Ora de vară a Europei de Est