Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Luni, la „Gojdu”, marți, la „Agora”

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Gojdiștii clasei a IX-a A au continuat ieri, 8 aprilie 2014, seria activităților din cadrul Programului Național: Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! cu o nouă activitate de succes: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Protagoniștii activității au fost elevii Școlii Internaționale Agora, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, învățătoarele Adina Popa,  Alina Popa, Maria Roșca, Crina Miere și învățător Gabriel Vîlcu, precum și elevii clasei a IX-a A de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, coordonați de prof. Sadoveanu Viorel și eleva Ioana Dzițac.
Activitatea s-a desfășurat în incinta Școlii Internaționale Agora, la Universitatea Agora.
În deschiderea activității, Ioana a subliniat cât de important este ca fiecare dintre locuitorii planetei să manifeste o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și să se implice în activități ecologice. A trecut în revistă evenimentele perioadei: Ziua Mondială a Apei, Ziua Planetei Pământ, Ziua Păsărilor, Ziua Mondială a Mediului și Ecologiei etc, sărbători prin intermediul cărora se încearcă să se implementeze în mintea oamenilor o atitudine pro mediu. În timp, și micii agoriști au fost antrenați în activități ecologice, iar ieri au răspuns unei noi provocări. Ioana le-a propus
ca în întâmpinarea Zilei Planetei Pământ, care se sărbătorește în 22 aprilie, să înceapă să amenajeze de pe acum un colț ECO. „Ați putea începe chiar cu produsele pe care le vom realiza astăzi (ieri, marți, 8 aprilie – n.n.): desene, afișe, poze, coli de flipchart colaje…”
În continuare, Ioana i-a invitat să vizioneze filmulețul „Cod verde în Pădurea Neagră” (exemplu de bună practică, filmuleț cu care ea, sub coordonarea mentorului său din gimnaziu, doamna profesor Dorina Szatmari, a obținut premiul III la Concursul Național Click pe verde, Proiecte Eco, Vara Eco!, în vara lui 2010); agoriștii au vizionat filmulețul, iar gojdiștii au vizitat Universitatea Agora, prezentată de dna decan, conf. univ. dr. Gabriela Bologa. La finalul vizionării, Horea, colegul Ioanei, le-a citit celor mici povestea „Povețele izvorului”.
Dezbaterile și activitatea pe echipe s-au ținut în mijlocul naturii
În cadrul celor trei echipe mixte, fiecare copil (sub supravegherea și coordonarea liceenilor) a avut sarcina să scrie sau să deseneze pe foi de flipchart, împărțite în jumătate, câte două oportunități (sintagme pro mediu/Așa DA) și câte două pericole (sintagme contra mediu/Așa NU), însoțite de un mic desen, urmând să le prezinte colegilor concurenți, pe scena în aer liber din curtea universității. Întâlnirea cu micii ecologiști a continuat cu coloratul și recunoașterea unor desene de tip Așa da, Așa nu, fiind astfel pregătiți să testeze Jocul didactic Eco Așa da, Așa nu, realizat de Ioana.
Ca o încununare a activității de ecologizare (de tip voluntariat), protagoniștii evenimentului, sub sintagma „Fii voluntar!”, au plantat panseluțe.
În momentul evaluării, Ioana a premiat participanții oferindu-le diplome, iar micii ecologiști s-au ales și cu câte un pliant eco realizat de Ioana, pe tema reciclării deșeurilor.
Frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului
 „Mi-am dorit mereu să fiu făuritoarea unei lumi ideale, în care să fie mult verde, copaci și flori, păsări și animale, cer albastru și ploi liniștite după care să răsară curcubeul; am încercat, de la o vârstă fragedă, să contribui la crearea unei astfel de lumi printr-un comportament eco, prin implicarea ca voluntar în diverse proiecte eco, prin participări și organizări de diverse simpozioane pe teme ecologice, prin realizarea diverselor materiale didactice eco. Parafrazându-l pe Victor Hugo, am realizat în timp că, într-adevăr frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului.
Activitatea de azi (de ieri – n.n.) a fost înălțătoare. Nu pot decât să le mulțumesc din suflet tuturor protagoniștilor acestui eveniment, deoarece împreună, am reușit să construim și să urcăm pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”, a conchis Ioana Dzițac, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.
M.C.
Foto: Petruș Denis
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 5 aprilie 2020