Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un filmuleț, și igienizări la Vadu-Crișului

Acțiuni de „Luna pădurii”

Un filmuleț, și igienizări la Vadu-Crișului

Pentru a marca „Luna pădurii (15 martie – 15 aprilie), Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a inițiat două activități dedicate acestui eveniment. Astfel, în 8 aprilie 2008 au fost invitați la sediul A.P.M. Bihor elevii claselor întâi step by step de la Liceul Teologic Greco-Catolic și Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea, însoțiți de dnele institutoare Câmpean Maria și Þîrț Camelia.

Elevilor le-a fost prezentat un filmuleț despre cum să trăim într-o lume curată fără deșeuri și ce trebuie să facem pentru a avea un mediu curat. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre colectarea deșeurilor, cum să le reciclăm și cum să ne comportăm în excursiile la munte, la mare sau oriunde în natură. Pentru răspunsurile lor, elevii au primit broșuri educative privind gestionarea deșeurilor.        
Cea de-a doua acțiune s-a desfășurat în 11 aprilie 2008 în zona Vadu-Crișului – Defileul Crișului Repede unde a avut loc igienizarea unui traseu turistic din zonă. La această acțiune au participat elevii înscriși în Programul Eco-școala de la Școala cu clasele I-VIII Sântandrei, coordonați de dna prof. Duma Elena, de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, coordonați de dna prof Mocan Mariana și liceeni de la Colegiul Tehnic Vadu-Crișului, coordonați de dna prof. Gârz Diana și dl prof. Badea Bogdan.
  A.P.M. Bihor a asigurat mănușile și sacii menajeri necesari pentru colectarea deșeurilor din zona respectivă, deșeuri lăsate de turiști nepăsători care nu iubesc pădurea și muntele.
 Acțiunea s-a încheiat cu vizita elevilor la Peștera Vadu-Crișului care se află  în custodia Muzeului Þării Crișurilor Oradea; sub îndrumarea ghidului, elevii au putut admira formațiunile carstice ca: Adam și Eva, Albă ca zăpada și cei șapte pitici, Vulturul alb, Mormântul lui Mahomed, Sala raiului, Sala iadului, precum și colonia de lilieci cu botul în formă de potcoavă.
Peștera Vadu-Crișului este una din peșterile cu cea mai bogată faună cavernicolă din România, fiind recunoscută și pentru cascada Vadu-Crișului ale cărei ape străbat peștera.
În urma acestei acțiuni, elevii au rămas impresionați de frumusețile naturii și au înțeles că trebuie să o protejeze pentru sănătatea noastră, a tuturor, și a întregii planete. (Loredana Þîrț)
  

 
                                                                                    

 
                                                                                     

 

Trimite email

vineri, 7 august 2020