Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

„Școala altfel”, total schimbată, la Husasău de Criș

Implicare, armonie, bucurie!

„Școala altfel”, total schimbată, la Husasău de Criș

Programul „Școala altfel” cu tema „Să știi mai multe, să fii mai bun!” (7 - 11 aprilie 2014) a însemnat pentru elevii de la Școala Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș desfășurarea mai multor activități în care s-au implicat cu entuziasm, un motiv în plus de a se apropia de tot ceea ce înseamnă școală.

Sub îndrumarea doamnelor învățătoare și profesoare, s-au realizat diferite tipuri de activități: cultural-artistice, de educație ecologică și pentru sănătate, dar și  artistico-plastice.
Clasele primare, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Cristian Ortanța, Rus Cristina, Sîrb Angela, Ciucle Adriana și Iuhasz Ana,  au desfășurat activități de igienizare în sala de clasă, în curtea școlii și în împrejurimi, astfel încât acestea să-și recapete aspectul plăcut și estetic. Înarmați cu răbdare și cu ustensilele necesare, ei s-au apucat de treabă de la primele ore ale dimineții, exprimându-și mulțumirea și încântarea că pot participa la această activitate și că munca în echipă este plăcută. Rezultatul a fost unul pe măsura așteptărilor: curtea școlii și împrejurimile au căpătat un aspect curat și îngrijit.
Marți, 8 aprilie, s-a desfășurat proiectul  „Stop, Violența!”  activitate care s-a desfășurat cu implicarea Poliției Locale Ineu. S-au discutat probleme legate de violență: cauzele violenței, violența în familie și în școală, consecințele violenței asupra dezvoltării copiilor și  prevenirea violenței în școală.
O altă activitate apreciată de elevi a fost vizionarea de filme educative și distractive, potrivit vârstei lor, pentru educarea unor comportamente, acasă, pe stradă sau la școală. 
În spiritul proiectului național „Viața”, conștientizând importanța exercițiilor fizice pentru o dezvoltare armonioasă, domnul profesor de educație fizică, Madar Florin, a organizat întreceri sportive. Plini de voie bună, elevii au participat la: ștafetă, aruncarea cu mingea, rotirea cercului și alergări.
Tot în această săptămână binecuvântată, micii artiști au încondeiat și pictat ouă de Paște în tehnici diferite, au realizat ornamente și felicitări specifice, promovând semnificația sărbătorilor pascale.
Vineri, 11 aprilie, cu ajutorul doamnelor învățătoare au pregătit diferite produse culinare pe bază de fructe cu scopul formării deprinderilor de igienă alimentară, și respectării unor reguli simple de viață sănătoasă.  
Sub îndrumarea doamnelor profesoare, clasele de gimnaziu, pe lângă activitățile desfășurate în parteneriat cu clasele primare, au organizat un concurs de cultură generală, au făcut o vizită în împrejurimi  și au luat parte la întrecerile sportive desfășurate la nivel de comună. La concursul de cultură generală, fiecare clasă a fost reprezentată de câte un echipaj. Întrebările, din mai multe discipline, au fost pregătite de către doamnele prof. Radu Sanda, Miron Ioana, Lazăr Ioana și Bughiu Ramona.
De un interes deosebit s-au bucurat meciurile de  handbal și de fotbal de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Husasău de Criș, Școala Gimnazială Nr. 1 din  Botean și Școala Gimnazială „Puiu Sever” din Ineu.
Săptămâna „Școala altfel” s-a încheiat cu o vizită în împrejurimi, urmată de un picnic, unde elevii noștri au avut ocazia să aplice regulile de comportament civilizat însușite. Au mâncat, s-au jucat, s-au distrat, iar la plecare au lăsat natura curată, arătând că lor le pasă de mediul înconjurător, un bun al tuturor!
Dincolo de valențele instructiv-educative, activitățile au favorizat și  dezvoltat relații de prietenie, și bună conviețuire între elevi și au întărit parteneriatul  școală – familie –comunitate.
Reporter special,
Prof. Cristina Rus
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala altfel”, total schimbată, la Husasău de Criș. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 martie 2021

Poza zilei

Felicitări de 1 Martie!

Bucurii și felicitări de 1 Martie!
Artiștii... tot artiști, indiferent de situație!