Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

În cadrul proiectului educativ zonal „Datini și tradiții pascale”

Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

Joi, 10 aprilie 2014, când la Beiuș e sărbătoarea Târgului săptămânal, Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” și-a deschis porțile pentru a primi copiii din Þara Beiușului la a patra ediție a concursului “Păstrătorii suntem noi”, din cadrul proiectului educativ zonal „Datini și tradiții pascale”.

Activitățile desfășurate au antrenat elevi gimnaziști și cadre didactice care au conștientizat importanța cunoașterii, conservării și transmiterii generațiilor de copii și tineri a frumoaselor tradiții de Paști din Zona Beiușului.
Partenerii noștri din acest an au venit de la: Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială „Viorel Horj” din Drăgănești, Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Școala Gimnazială Nr. 1 Curățele, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești,  Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala Gimnazială Nr. 1 Lazuri de Beiuș, Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Fiecare echipaj de la școlile partenere și din fiecare clasă de gimnaziu a Colegiului Național „Samuil Vulcan” a realizat un stand de prezentare a zonei din care provine, cu accent pe tradițiile pascale. Lucrările, realizate exclusiv de elevi, au evidențiat talente literare, plastice, muzicale, abilități meșteșugărești, toate valorificând potențialul creativ și imaginația elevilor, dezvoltând abilități de comunicare estetică, lingvistică, de lucru în echipă.
Icoane, ouă încondeiate, desene și picturi tematice pe sticlă, afișe, felicitări, creații literare, obiecte din lut, lemn, ceramică, împletituri etc. au evidențiat imaginația elevilor în exprimarea artistică, toate fiind analizate cu atenție și competență de un juriu al elevilor, coordonat de dl. profesor Cătălin Iagăr.
De o atenție sporită din partea participanților și a întregii asistențe s-au bucurat prezentările de costume populare românești și ungurești. A impresionat frumusețea straielor, dar și stăruința cu care fiecare copil a susținut detaliile portului din satele lor.
De menționat strădania copiilor de a deprinde arta încondeierii ouălor, demonstrată în timpul concursului.  Fiecare stand a adus în fața publicului și a juriului exponate cu motive tradiționale  măiestrit lucrate, astfel încât, la această probă, fiecare echipaj a obținut premiul I.
Premii și diplome au adus zâmbete și fericire pe fața fiecărui copil, a fiecărui cadru didactic. Și mai mult s-au bucurat de vizitarea Colecției de folclor „Plai Românesc” a școlii gazdă, de vizitarea colegiului și de schimbul de impresii de la Masa prieteniei.
Lucrările tuturor elevilor au fost reunite într-o expoziție tematică, aceasta bucurându-se deja de numeroși vizitatori.
Doamna profesor Florentina Hora, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, a apreciat seriozitatea cu care partenerii s-au implicat în realizarea activității, respectând tematica propusă. Consideră că proiectul și-a atins finalitățile, materialele realizate punând foarte bine în evidență tradițiile Sărbătorilor Pascale ale satelor din Þara Beiușului.
Dorința elevilor de a participa și la edițiile viitoare subliniază necesitatea unui astfel de proiect educativ deoarece frumusețea și complexitatea tradițiilor de Paști trebuie cunoscută de toate generațiile.
A consemnat prof. Elena Ojică
Foto: Ștefania Tripe
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 12 decembrie 2019