Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie 2014, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, pe 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

La eveniment au participat: deputați și senatori, oficialități locale și județene, reprezentanți ai cultelor religioase, ai structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, veterani de război, militari în activitate, rezervă și retragere, reprezentanți ai unor instituții și fundații, profesori și elevi. Dintre oficialitățile prezente vom aminti: dna deputat Florica Cherecheș, dl senator Gavrilă Ghilea, dl primar, inginer Ilie Bolojan și dl viceprimar Ovidiu Mureșan, dl prefect Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, chestorul de poliție dr. Liviu Popa.
Ceremonie militară la statuia generalului
Despre semnificația istorică a evenimentului au vorbit primarul Municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan și comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar.
 „Și anul acesta suntem la bustul generalului Traian Moșoiu pentru a marca acest eveniment important în istoria Municipiului Oradea, eveniment determinant pentru comunitatea românească de pe aceste meleaguri, intrarea armatei române în ziua de Paști, 20 aprilie 1919, în Oradea. Tot ce s-a întâmplat de atunci pe aceste teritorii, toate lucrurile, mai ales bune, sunt o consecință a acestor evenimente. Și se cuvine să ne aducem aminte astăzi de cei care au făcut istorie, de armata noastră, de cei care au condus armata, de oamenii politici care au condus statul român și de cei care în aceste locuri, pe aceste teritorii, au luptat pentru unitatea statului național român. Gândindu-ne și cunoscându-ne trecutul și respectându-ne înaintașii, cred că trebuie să ne gândim și la ceea ce este astăzi Oradea și la ceea ce ar trebui să fie mâine. Și dacă vorbim despre aceste lucruri, cred că este important să mulțumim tuturor comunităților din acest oraș care au construit, au trăit și au dezvoltat orașul în forma în care îl găsim astăzi, începând cu comunitatea maghiară, la comunitatea evreiască și terminând cu comunitatea românească. Și activitățile pe care le-am derulat astăzi, atât la Primăria Oradea, la Consiliul Județean și aici, sunt forme de respect pentru oamenii din aceste comunități care au luptat pentru aceste locuri. De modul în care ne facem rostul nostru, ne îndeplinim sarcinile, ține și respectul pe care în acordăm înaintașilor noștri. Și cred că prin faptele noastre confirmăm dacă într-adevăr am tras ceva învățăminte din ceea ce au făcut ei. Dorindu-vă sărbători fericite, mă rog, alături de dumneavoastră, ca Dumnezeu să aibă în pază orașul nostru și țara noastră”, a spus dl primar Ilie Bolojan.
Elogiu armatei române și generalului Traian Moșoiu
În alocuțiunea sa, comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar, a amintit cele două date importante pentru istoria locală, pe lângă Ziua Națională, 20 aprilie și 12 octombrie, precum și trei personalități marcante ale sale: Traian Moșoiu, Aurel Lazăr și episcopul Roman Ciorogariu. „Generalul Traian Moșoiu a fost considerat vârful de lance în campania de eliberare a Transilvaniei. La intrarea trupelor române în Ardeal, generalul Traian Moșoiu a dat o proclamație în care spunea: „Români, noi aducem libertatea, iar dreptatea este scrisă pe steagul vostru”, a citat dl colonel Grigore Morar.
Recitalul corului „Traian Moșoiu” a  pregătit momentul depunerii de jerbe și coroane de flori la statuia generalului, iar defilarea detașamentului de onoare a încheiat festivitățile organizate de Garnizoana și Primăria Oradea la statuia generalului Traian Moșoiu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!