Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoarea Învierii Domnului la Biserica „Sf. Ap. Andrei”

Orădenii au venit să ia Lumină în Piața Sf. Ap. Andrei

Sărbătoarea Învierii Domnului la Biserica „Sf. Ap. Andrei”

În Noaptea Învierii Domnului (19-20 aprilie 2014), orădenii au umplut Piața Sf. Apostol Andrei din Oradea, venind să ia Lumină și să dea slavă lui Iisus Hristos, bucurându-se de Sfânta Sa Înviere, la slujba oficiată de părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan.

„...cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți; vițelul este mare, nimeni să nu iasă flămând, toți vă îndulciți de ospățul credinței… Nimenea să nu se teamă de moarte, că ne-a slobozit pe noi moartea Mântuitorului... Unde-ți este, moarte, boldul? Unde-ți este, iadule, biruința? Sculatu-S-a Hristos și au căzut dracii; înviat-a Hristos și se bucură îngerii; înviat-a Hristos și viață viețuiește; înviat-a Hristos și nici un mort nu este în groapă, că Hristos sculându-Se din morți începătură celor adormiți, Aceluia este Slava și cinstea...”
Am reprodus fragmente din Cuvântul de învățătură al părintelui nostru Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, citit de părintele vicar după săvârșirea Utreniei Învierii.
Pentru Noaptea Învierii, așa după cum am mai scris, sâmbătă dimineața au fost pregătite peste 12.500 de pungulițe cu sfintele paști, mai exact 14.000, după cum aveam să aflăm din cuvântul părintelui vicar Vasile Bota, pungulițe care au fost oferite credincioșilor în Noaptea Învierii, în bună rânduială, de către consilierii bisericii. În continuare, în biserica de jos, părintele vicar Vasile Bota a săvârșit Sfânta Liturghie din Ziua de Paște, încheiată cu sfințirea mâncărurilor de dulce din coșurile aduse de credincioși.
Duminică, în Ziua de Paște
Cei care nu au rămas la Sfânta Liturghie și mulți alții, au participat la slujbă duminică dimineața, după ora 10.00, în biserica de sus. La finalul Sfântei Liturghii, pe soleea din fața bisericii, părinții parohi au sfințit mâncărurile de dulce din coșurile credincioșilor. Copiii au primit din partea credincioșilor prezenți la sfințitul bucatelor ouă și cozonac. Am surprins două fetițe care își dădeau ouă, iar altele care ciocneau ouă.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătoarea Învierii Domnului la Biserica „Sf. Ap. Andrei”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 24 ianuarie 2020