Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Bibliotecarului din România

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

Ziua Bibliotecarului din România

Miercuri, 23 aprilie 2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost marcată Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului din România.

La eveniment au participat, alături de bibliotecari din învățământul preuniversitar și doamnele bibliotecare Mariana Barna și Delia Pantea de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Oaspeții au fost întâmpinați de doamna bibliotecar Mariana Trofin care le-a oferit în dar o felicitare și un semn de carte.
În deschiderea întâlnirii, invitatul special, doamna lect. univ. dr. Claudia Pop de la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, a subliniat importanța muncii bibliotecarului școlar. „Activitatea bibliotecarului școlar nu poate fi concepută în afara ansamblului activităților educative specifice școlii. Ea se integrează organic, se întrepătrunde cu întreaga acțiune educativă a școlii și devine astfel o componentă a întregului proces instructiv-educativ”.
Doamna bibliotecar prof. Mariana Trofin l-a citat pe bibliologul Bălăeț Dumitru care afirma: „Astăzi, mai mult ca oricând, biblioteca este o instituție de cultură complexă și de o uimitoare diversitate și elasticitate în adaptarea la condițiile pe care le oferă mediul social în care se dezvoltă”.
Deși este tot mai mult părăsită concepția că biblioteca este un depozit de cărți inert la care se apelează numai ocazional, din păcate, aceasta există încă, ignorându-se partea activă a muncii pe care o desfășoară. Biblioteca școlară are o sarcină educativă de mare răspundere. Ea trebuie să-și facă simțită prezența, să știe să-și dezvăluie în modul cel mai adecvat măreția tainelor, să-i cunoască bine pe cei ce doresc să-i devină cititori. Bibliotecarul școlar trebuie să cumuleze, alături de alte calități și pe cele de pedagog și psiholog.
În continuare, doamnele bibliotecare Mariana Lup de la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Codruța Manea de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea și Dana Teședan de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea au prezentat materiale cu activitățile desfășurate în școală care au avut ca punct de plecare biblioteca sau în care biblioteca a fost implicată.
La ceas aniversar, a fost lansat un volum dedicat acestui eveniment, intitulat „Biblioteca în viața școlii”, autor Mariana Trofin.
 „Cum, de nenumărate ori, bibliotecarul școlar, din culisele scenei, dirijează diferitele acte culturale și nu numai, ne-am gândit să așternem pe hârtie câteva din activitățile inițiate de bibliotecarul școlar, precum și activități desfășurate în biblioteca școlară”, a spus doamna bibliotecar prof. Mariana Trofin, care a mulțumit colegelor care au contribuit la apariția acestei cărți în calitate de autori de articole: Borș Ileana de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Ciomoș Melania de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Cotrău Mariana de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Lup Mariana de la Școala Gimnazială Nr. 11, Malița Silvia de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Manea Codruța de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Popescu Dorina-Felicia de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Roibu Florica de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Simuț Mărioara de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Stan Elisabeta de la Colegiul Național ,,Octavian Goga” Marghita, Tecsi Florina și Găvriluț Mihaela de la Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu-Crișului, Teședan Maria Dana de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” și Șaitoș Simona Agneta de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Tipi Delia de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, Tomescu Ileana Maria de la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” Ștei.
În ton cu subiectul și atmosfera, doamna prof. Mariana Trofin a citit epigrama dedicată de George ZarafuBibliotecarelor: „Competente și loiale,/ Am s-o spun și-n alte părți./ Merită a fi vestale/ Focului ascuns în cărți”.
La finalul manifestării, oaspeții s-au delectat cu piese muzicale interpretate de doamna profesor Maria Matei.
Bibliotecar CCD Bihor, prof. Mariana Trofin
Foto: Alexandru Morar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Bibliotecarului din România.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019