Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Construind astro-trepte…

Povestea unei călătorii printre stele și galaxii

Construind astro-trepte…

Așa după cum am pomenit și în articolul „Scara cunoașterii - de la treptele ludice la cele logice”, articol cu care voi participa la început de mai la un simpozion internațional, de mică am visat că zbor spre cer, admirând tot ceea ce se înalță, iar în gimnaziu, impulsionată de mentorul meu, am reușit să urc și să văd cât mai departe.

Am urcat treptele cunoașterii, lăsând în urmă trepte, care să ușureze urcușul celorlalți. Am construit trepte matematice, trepte ale siguranței on-line și eco-trepte, iar acum am pregătit astro-trepte. Privind imensitatea cerului, s-au născut în mintea mea întrebări despre locul nostru în Univers. Mi-ar fi plăcut ca astronomia să fi fost una dintre materiile cel puțin opționale în curricula națională, dar pentru că nu este, am început s-o studiez participând la diverse concursuri organizate de NASA la care am obținut premii organizând diverse activități, prezentări, învățând să fac diferite calcule. Acestea sunt câteva motive pentru care am inițiat și coordonat activitatea „Povestea unei călătorii printre stele și galaxii”.
„O lume, un cer”
Din 2010, pentru valorificarea moștenirii lăsate de Anul Internațional al Astronomiei 2009, luna aprilie a fost declarată Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month), lună în care astronomia se sărbătorește pe întreg mapamondul. Luna Mondială a Astronomiei 2014 s-a desfășurat sub deviza: „O lume, un cer”.
 „Povestea unei călătorii printre stele și galaxii” s-a desfășurat în această idee, marcând momente importante ale lunii aprilie, cum ar fi: Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii - 12 aprilie, Ziua Mondială a Planetei Pământ - 22 aprilie, Eclipsa inelară de Soare – 29 aprilie, dar și Ziua Internațională a Astronomiei, care anul acesta va fi sărbătorită în 10 mai, zi în care vom petrece împreună o seară astronomică, privind la stele cu lunete și telescoape și recitând „La steaua”, de Mihai Eminescu.
La activitate au participat micuții astronauți agoriști, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, învățătoarele Adina Popa,  Alina Popa, Maria Roșca, Crina Miere și învățător Gabriel Vîlcu, alături de colegi și prieteni de-ai mei: Claudia Bot, Ioana Bondoc, Carla Hora și Horea Deaconescu. Subsemnata, în calitate de căpitan de bord al acestei nave, îmbrăcată într-un costum de pilot american de la Space Camp, am avut sarcina de a-i informa și însoți într-o călătorie spațială imaginară.
Activitatea a debutat cu o informare (pe baza unei prezentări în PowerPoint și vizionarea unor filmulețe cu referire la Univers), urmată de dezbateri interactive. S-a vorbit despre formarea Universului, Sistemul Solar și ansamblul de corpuri cerești din care este format (Soare, planete, sateliți naturali, asteroizi, meteoriți, comete), poziția planetelor față de Soare (aici agoriștii, purtând numele diverselor planete, au făcut rotații în jurul unei fetițe blonde cu chip de „Soare”, aflând semnificațiile mișcării de rotație a Pământului în jurul Soarelui și în jurul propriei axe), explicația noțiunilor de unitate astronomică și an-lumină; au fost apoi „bombardați” cu informații de tipul Știați că, referitoare la părintele astronomiei, Galileo Galilei și descoperirea de către acesta a lunetei astronomice, la cosmonautul sovietic Iuri Gagarin - primul om care a călătorit în spațiul cosmic, la Neil Armstrong - primul om care a pus piciorul pe suprafața Lunii, la primul cosmonaut român Dumitru Prunariu și activitatea complexă de studiere a Pământului efectuată de acesta; le-am vorbit despre NASA (National Aeronautics and Space Administration), misiunea și viziunea acestei agenții, despre câteva planetarii și observatoare astronomice existente în lume, dar și despre faptul că Oradea a fost gazda primului observator astronomic european vreme de 200 de ani, despre Astroclubul Meridian Zero din Cetatea Oradea, despre mecanismul unic în Europa de pe turla Bisericii cu Lună din Oradea, care arată toate fazele Lunii; am încheiat cu mentorul meu, profesor Dorina Szatmari, care a absolvit în 2006 și 2007 ambele nivele de pregătire în știința spațială și explorarea Cosmosului la Centrul educațional al NASA, mentor de la care am dobândit pasiunea pentru astronomie și al cărei costum l-am îmbrăcat cu ocazia acestei activități.
Pe planeta roșie
Am decis să facem o călătorie pe Marte; ne-am propus ca fiecare etapă a călătoriei să fie consemnată într-un jurnal de bord, iar fiecare lucru realizat (inclusiv pozele) să fie afișat pe un panou astronomic. Pentru început astronauții și-au creat costumele expunându-le pe panou; împărțiți în trei echipe, au desenat și colorat o navă spațială pe care au trecut inițialele AIS (Agora International School – locul de desfășurare a activității); completând un labirint, au căutat calea optimă a expediției, data plecării și calculând au aflat data reîntoarcerii pe Pământ. Ca să poată ateriza pe Marte, au trebuit să descifreze un cod secret al porții stelare, un cod care trebuia descifrat și completat după anumite reguli matematice; La sosirea pe Marte, am fost întâmpinați de 6 extratereștri, care ne-au ghidat în vizitarea planetei numai după completarea unui careu. Eram fericiți, nevoie mare, văzându-ne pe cea de-a IV-a planetă a Sistemului Solar, pornind de la Soare, o planetă de tip terestru, cu cratere, vulcani, văi, deșerturi, furtuni de nisip, calote glaciare polare, cu anotimpuri și cu doi sateliți - Phobos și Deimos. La întoarcere, am reușit să facem câteva poze, am completat panoul astronomic, am furnizat jurnalul de bord presei, și am oferit diplome tuturor eroilor povestirii noastre.
O lume ce ne așteaptă să o cunoaștem
Închei acest reportaj, afirmând că învățând matematică, fizică, biologie, chimie, prin pași mărunți, putem ajunge mai aproape de capacitatea de a proiecta sonde și navete spațiale, de a fi astronaut sau, pur și simplu, de a fi un pământean cu picioarele pe pământ, conștient că departe de Pământ, în timp și spațiu, e o lume ce ne așteaptă să o cunoaștem.
Reporter, Ioana Dzițac
Foto: Horea Deaconescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Construind astro-trepte…  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 septembrie 2021