Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Jurnalism ecologic la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea

„Reporteri fără frontieră”… la „L. Blaga”

Jurnalism ecologic la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea

În cadrul campaniei Litter Less - Mai curat - România, o campanie din cadrul proiectului Young Reporters for the Environment (YRE), coordonată în România de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, elevi cu vârsta între 12 și 21 ani, din peste 25 de state ale lumii, au realizat investigații jurnalistice asupra unei probleme locale de mediu, raportate comunității prin intermediul unui mijloc media.

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea nu a putut să stea pe margine, înscriindu-se în concurs cu patru echipaje formate din cinci membri, elevi ai claselor de filologie-jurnalism. Coordonați de doamnele profesoare de jurnalism/ limba și literatura română, Ruxandra Gavra și Ioana Trempe, băieții din XII C și XI C, Adrian Frenț, Sergiu Vicaș și George Praja sunt într-o stimulativă competiție cu ambițioasele reportere din X C, Daiana Scurt și Gabriela Reștea.
Prin acest proiect se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra problemelor mediului înconjurător și motivarea concetățenilor de a se implica în soluționarea lor prin intermediul unor acțiuni concrete, a unor acte preventive. Pe baza experienței acumulate prin participarea la această campanie și în 2012, când Adrian Frenț a câștigat marele premiu pentru cel mai reușit film, elevii școlii au realizat anul acesta câteva filmulețe cu tematică ecologică și impact educativ: Little by little”, Waste happens”, „Stop buying things you don’t need!” și „Ecology Project”.
Lansată în data de 1 noiembrie 2013, printr-un comunicat de presă pe site-ul CCDG ROMANIA (www.ccdg.ro), campania presupune înregistrarea materialelor până în data de 22-24 aprilie a.c, urmată de selectarea celor mai bune trei materiale jurnalistice de către un juriu național în data de 2 mai a.c., având ca finalitate selecția internațională YRE, în 5 iunie 2014.
În fiecare an, cel mai bun reportaj/ cea mai bună fotografie/ cel mai reușit film din cadrul fiecărei categorii de vârstă YRE sunt recompensați cu certificate internaționale și participă la un workshop internațional.
În urma eforturilor depuse, elevii și profesorii speră ca munca lor să fie apreciată și, mai mult decât orice, să aibă un impact benefic asupra mediului înconjurător.
Ioana Trempe

Trimite email

sâmbătă, 14 decembrie 2019