Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” nr. 5/ 2014

Noua provocare vine tot de la dl rector Ioan Dzițac

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” nr. 5/ 2014

Cu revista pe masă (și pe tavă), servită de dl rector Ioan Dzițac, purcedem în a descifra înțelesurile editorialului, în care distinsul academician Gheorghe Păun se întreabă dacă titulatura ministerului de resort care se ocupă de Educație nu e cumva nepotrivită.

E posibil ca pălăria (sau umbrela) ministerului, dar și a dlui ministru să fie cam mare (fiind una națională). Aceasta să fie oare rațiunea pentru care multora li s-a pus pata pe învățământ (a se citi Educație)?
Domnul Eminescu scris-a: „Nu cel tare sau cel înțelept ca atare, nu mintea și bărbăția, nu dreptate și adevăr înaintează în lumea aceasta, ci calitatea aceea care se poate adapta unor împrejurări date în mod fatal”. Horia Bădescu atacă onor Chestiunea țărănească ce a rămas aceeași: pământurile. În cele Șapte prejudecăți, Dan Farcaș ne pune în gardă cum că a venit vremea să pună capăt serialului de articole. În rubrica Brâncoveanu 300, dna Gheorghina Mihăescu vorbește despre Arma diplomației. Cătălin Mamali scrie despre Cele o mie și ceva de fețe ale negaționismului stângist. În Altarul inimii, citim teme din Convorbiri duhovnicești; în cel de-al doilea Altar (al inimii) îl găsim pe Patriarhul Justinian Marina, iar în cel de-l treilea, chipul mitropolitului Visarion Puiu. La Seniori ai culturii îl avem pe academicianul Răzvan Theodorescu. La rubrica Știința, parte a culturii, citim despre prof. Cassius Ionescu (așa cum a rămas în amintirea unei foste studente). În Recuperarea diasporei, ni se prezintă Dumitru Radu Popa. La Cărți și autori îl avem pe Nicu Ciobanu, precum și Fascinația poeziei realist-rezonabile. La pas prin satul global ni se arată Spendoarea artei asturiene, iar Ion Pătrașcu își continuă serialul despre China. La Orizont SF suntem prinși Între glumă și Fantastic Club.
În numărul de față, articolele sunt semnate de scriitori, academicieni, matematicieni, psiho-sociologi, teologi, bibliotecari, istorici și diplomați din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Baia Mare, Curtea de Argeș, SUA, Franța, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Ploiești, Craiova, Turnu Severin și Spania.
Revista se poate lectura în voie pe adresa www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 10 august 2020