Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Stagiul de formare continuă Comenius, un imbold pentru noi perspective didactice

Diseminare proiect la Universitatea din Oradea

Stagiul de formare continuă Comenius, un imbold pentru noi perspective didactice

În perioada 7-18 aprilie 2014, am beneficiat de o mobilitate individuală de formare continuă pentru profesorii de limba franceză finanțată din fondurile Programului Sectorial Comenius.

Prezența la acest curs de formare pedagogică a fost posibilă cu sprijinul financiar furnizat de Comisia Europeană în cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții (LLP), prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesional (ANPCDEFP).
Cursul s-a desfășurat în Franța, Vichy, la CAVILAM - Alliance française, (Centre d’Approches Vivantes des Langues et des Médias), cel mai important reper pentru profesorii de limba franceză, o instituție de învățământ superior privat, creată în 1964 în colaborare cu Universitatea din Clermont-Ferrand. Cursul „Actualizarea cunoștințelor de cultură și civilizație franceză a fost o adevărată șansă de a descoperi actualitatea culturală, socială și  politică a Franței.
La curs am participat 18 profesori din 8 țări (Germania, Spania, Italia, Polonia, Rusia, Finlanda, Suedia și România), dornici să ne dezvoltăm competențele prin noi metode de lucru la clasă în această nouă dimensiune comunicativă. Acest stagiu a fost o provocare și o reușită deoarece ne-am îmbogățit considerabil cunoștințele lingvistice și culturale, dar am reflectat și asupra metodelor active, moderne, participative de integrare a acestor descoperiri culturale în cadrul orelor de limba franceză. Totul a fost un schimb de idei și de bune practici europene, fiecare am făcut recurs la propria experiență profesională pentru a ne îmbogăți reciproc viziunea despre procesul educativ european.
Tematica și modul de organizare a stagiului au corespuns nevoilor mele de formare deoarece am acoperit aspecte variate ale contemporaneității aplicate la clasa de elevi. Cursul a cuprins 22 de module și un număr de 62 de ore de formare. Câteva din titlurile modulelor (Franța ultimelor 12 luni, priviri încrucișate, Fluxurile migratoare din Franța, TOM și DOM (DROM), Mutațiile societății franceze, Simbolurile Republicii, Instituțiile franceze, Actualitatea politică, Alegerile municipale, Obiectele care definesc Franța, Turul gastronomic al Franței, Noile expoziții și muzee, Presa franceză, Tinerii francezi, interese și provocări, Școala și noul ritm școlar, Munca în Franța, Viața asociativă franceză, Utilizarea cântecului la orele de limba franceză).
Aceste module au fost însoțite de ateliere tematice, unde am lucrat în echipe și am adaptat conținuturile pentru a fi utilizate în clasă. Documentele autentice și fișele pedagogice au fost discutate și puse în valoare de experiența  profesională pe care am împărtășit-o. În cadrul cursurilor era o atmosferă serioasă, dar cooperantă și prietenoasă.
Prin prezentările editoriale ne-am pus la curent cu ultimele apariții ale editurilor Hachette, Clé International, PUG. Excursiile organizate de Serviciul Cultural al instituției ne-au oferit informații prețioase în legătură cu regiunea Auvergne și principalele sale obiective turistice: Castelul Murol, satul Saint-Nectaire, orașul Moulins, cu Centrul Național al Costumelor de Scenă, Catedrala și tripticul Maitre de Moulins. Am putut vizita orașe apropiate ca Lyon și Clermont-Ferrand. Activitățile relaxante (degustarea de produse tradiționale, seri dansante, cinema sau teatru) au fost un bun prilej de a ne cunoaște mai bine și a ne împărtăși specificul cultural.
CAVILAM - Alliance française este o instituție prestigioasă, un adevărat centru de formare și îndrumare lingvistică și didactică pentru profesorii de limba franceză din lumea întreagă. Această experiență este dovada unei bune cooperări europene, un mod de a ne găsi valorile comune pentru a ne depăși limitele lingvistice și culturale. Mi-am dat seama că modul învechit și închistat în care ne situam în procesul educativ este cauzat de clișee și blocaje culturale. Trebuie să-l acceptăm pe Celălalt, să-l înțelegem pentru a evolua cu adevărat. Doar prin intermediul stagiului am putut descoperi care sunt adevăratele motoare europene: cooperarea, formarea continuă pentru rezultate mai bune calitativ, beneficiul interculturalității, importanța limbilor străine pentru a dialoga, toleranța, non-discriminarea, egalitatea șanselor și de sexe.
Prin aceste stagii de formare continuă, Proiectul Comenius ne-a ajutat să avem o imagine de ansamblu și să ne dorim să fim  inventivi în procesul educativ. Tema stagiului a fost o „plonjare” în actualitatea franceză pentru a înțelege modul actual de viață, filosofia, oportunitățile, dar și temerile societății franceze, totul în perspectiva utilizării și adaptării la particularitățile elevilor noștri. Formatorii ne-au antrenat în adevărate descoperiri ale dialogului didactic, observând care sunt așteptările și modul de motivare a elevilor. Subiectele aplicate, seminariile, atelierele de lucru, activitățile ludice, jocurile de rol, utilizarea tehnologiei informatice și comunicative (TIC), au fost modalități de lucru propuse de formatori. Subiectele cursurilor au fost abordate din dubla perspectivă, pentru o mai bună înțelegere a realităților franceze pentru a fi aduse în cadrul orelor, spre beneficiul și bucuria elevilor. Stagiul de formare este un adevărat motor profesional și personal și ne-a oferit cheia unor experiențe de clasă cu adevărat folositoare, eliberate de povara mecanicului și a lipsei de finalitate.
Am revenit îmbogățită spiritual, cu multe idei, dornică de a aplica strategiile și tehnicile învățate cu elevii mei care au fost foarte încântați de fotografii, de materialele autentice (ziare, reviste) și mai ales de noile metode care îi motivează și mai mult. Simt că pentru ei sunt un model de reușită și un exemplu al cooperării europene, fapt ce mă motivează să studiez, să caut noi metode și strategii didactice pentru a crește calitatea educațională și interesul elevilor pentru tematica europeană.
Simona Luțaș, profesor de limba franceză
la Școala Gimnazială „Puiu Sever”, Ineu, județul Bihor

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 00:46:23 Ora de vară a Europei de Est