Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Agoriștii au sărbătorit Ziua Europei la Școala „Oltea Doamna”

Parteneriat cu „Oltea Doamna”

Agoriștii au sărbătorit Ziua Europei la Școala „Oltea Doamna”

O echipă de elevi ai claselor I, a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială Internațională Agora, coordonați de dna prof. Miere Crina, au organizat vineri, 9 mai 2014, o activitate în colaborare cu clasa a II-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, pentru a sărbători împreună Ziua Europei.

Agoriștii au realizat pentru această activitate câte o prezentare pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, precum și o prezentare generală a Uniunii, cuprinzând construcția europeană, simbolurile și valorile promovate de aceasta. Toate aceste materiale au fost prezentate clasei a II-a D, făcându-se o incursiune în cele mai marcante momente de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și până la crearea Uniunii Europene. A urmat o prezentare a fiecăruia din cele 28 de state ale uniunii, într-un mod deosebit: elevii de la Agora au pregătit câte un poster pentru statele membre, cu imagini specifice, reprezentând personalități, oameni de știință, inventatori și invenții, patrimoniul cultural, dar și faimoase desene animate, jocuri sau specialități culinare.
„Am fost foarte mândră să îmi prezint țara în fața unor copii de vârsta mea. M-am bucurat că aceștia știau că mașina Skoda este din Cehia, dar au fost surprinși să afle că tot aici s-au inventat lentilele de contact, zahărul cubic și la noi se află cel mai mare castel din lume!”, ne mărturisește Dominika, elevă la Agora în clasa a III-a, după intonarea imnului UE în limba cehă.
„Þara mea a fost cea mai cunoscută, ne povestește Francesco (cls. I), aproape toți au recunoscut Coloseumul, turnul din Pisa sau Gioconda, Ferrari și Nutella”. Martina, elevă în clasa a II-a, a prezentat informații despre Michelangelo și operele sale, iar Alex, colegul ei de clasă, ne-a dat detalii despre Leonardo da Vinci și opera sa preferată – „Omul vitruvian”.
Julian și-a prezentat strămoșii, în special pe Mozart și profesorul acestuia, Bach, ne-a arătat cum în Austria s-a inventat becul cu filament și bateriile reîncărcabile.
Foarte populară a fost prezentarea lui Adrian care, mândru de originile sale spaniole și lituaniene, ne-a povestit mai întâi despre Picasso și Dali, despre dansurile flamenco, despre Sagrada familia și mai apoi despre cum în Lituania s-a elaborat prima schiță de rachetă.
Sebastian din clasa a II-a, fascinat de viața și opera lui Albert Einstein, a adus în discuție teme destul de grele, precum energia atomică, ajungând apoi și la alte simboluri ale Germaniei, precum echipe de fotbal sau mărci cunoscute de mașini. Mândru de originile sale, Sebastian ne-a arătat și invențiile lui Petrache Poenaru – stiloul și drapelul României.
Nu s-au lăsat mai prejos cei mai mici delegați ai școlii Agora care au știut cum să le atragă atenția gazdelor: Ana a vorbit despre țara mamă a Motanului încălțat și a Cenușăresei, iar Aryana știa foarte bine de ce Mica Sirenă se află acum pe malul mării în Danemarca. Colegul lor, Sebastian, pe lângă detalii amănunțite despre tehnicile de luptă din ultimul război mondial, ne-a explicat foarte bine cum a plecat Dumitru Prunariu în spațiu, de ce Casa poporului este cea mai mare clădire din Europa și cum a ajuns aceasta să fie cea mai mare clădire de uz administrativ din lume.
La final am adus un omagiu părinților fondatori ai Uniunii prin intonarea imnului Oda bucuriei, în limbile elevilor noștri. Pentru modul în care elevii clasei doamnei prof. Laura Ienei-David au participat la proiectul dedicat Zilei Europei, aceștia au fost premiați cu diplome, cărți și pașapoarte europene.
Prof. Crina Miere

Trimite email

duminic, 25 august 2019