Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Agoriștii au sărbătorit Ziua Europei la Școala „Oltea Doamna”

Parteneriat cu „Oltea Doamna”

Agoriștii au sărbătorit Ziua Europei la Școala „Oltea Doamna”

O echipă de elevi ai claselor I, a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială Internațională Agora, coordonați de dna prof. Miere Crina, au organizat vineri, 9 mai 2014, o activitate în colaborare cu clasa a II-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, pentru a sărbători împreună Ziua Europei.

Agoriștii au realizat pentru această activitate câte o prezentare pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, precum și o prezentare generală a Uniunii, cuprinzând construcția europeană, simbolurile și valorile promovate de aceasta. Toate aceste materiale au fost prezentate clasei a II-a D, făcându-se o incursiune în cele mai marcante momente de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și până la crearea Uniunii Europene. A urmat o prezentare a fiecăruia din cele 28 de state ale uniunii, într-un mod deosebit: elevii de la Agora au pregătit câte un poster pentru statele membre, cu imagini specifice, reprezentând personalități, oameni de știință, inventatori și invenții, patrimoniul cultural, dar și faimoase desene animate, jocuri sau specialități culinare.
„Am fost foarte mândră să îmi prezint țara în fața unor copii de vârsta mea. M-am bucurat că aceștia știau că mașina Skoda este din Cehia, dar au fost surprinși să afle că tot aici s-au inventat lentilele de contact, zahărul cubic și la noi se află cel mai mare castel din lume!”, ne mărturisește Dominika, elevă la Agora în clasa a III-a, după intonarea imnului UE în limba cehă.
„Þara mea a fost cea mai cunoscută, ne povestește Francesco (cls. I), aproape toți au recunoscut Coloseumul, turnul din Pisa sau Gioconda, Ferrari și Nutella”. Martina, elevă în clasa a II-a, a prezentat informații despre Michelangelo și operele sale, iar Alex, colegul ei de clasă, ne-a dat detalii despre Leonardo da Vinci și opera sa preferată – „Omul vitruvian”.
Julian și-a prezentat strămoșii, în special pe Mozart și profesorul acestuia, Bach, ne-a arătat cum în Austria s-a inventat becul cu filament și bateriile reîncărcabile.
Foarte populară a fost prezentarea lui Adrian care, mândru de originile sale spaniole și lituaniene, ne-a povestit mai întâi despre Picasso și Dali, despre dansurile flamenco, despre Sagrada familia și mai apoi despre cum în Lituania s-a elaborat prima schiță de rachetă.
Sebastian din clasa a II-a, fascinat de viața și opera lui Albert Einstein, a adus în discuție teme destul de grele, precum energia atomică, ajungând apoi și la alte simboluri ale Germaniei, precum echipe de fotbal sau mărci cunoscute de mașini. Mândru de originile sale, Sebastian ne-a arătat și invențiile lui Petrache Poenaru – stiloul și drapelul României.
Nu s-au lăsat mai prejos cei mai mici delegați ai școlii Agora care au știut cum să le atragă atenția gazdelor: Ana a vorbit despre țara mamă a Motanului încălțat și a Cenușăresei, iar Aryana știa foarte bine de ce Mica Sirenă se află acum pe malul mării în Danemarca. Colegul lor, Sebastian, pe lângă detalii amănunțite despre tehnicile de luptă din ultimul război mondial, ne-a explicat foarte bine cum a plecat Dumitru Prunariu în spațiu, de ce Casa poporului este cea mai mare clădire din Europa și cum a ajuns aceasta să fie cea mai mare clădire de uz administrativ din lume.
La final am adus un omagiu părinților fondatori ai Uniunii prin intonarea imnului Oda bucuriei, în limbile elevilor noștri. Pentru modul în care elevii clasei doamnei prof. Laura Ienei-David au participat la proiectul dedicat Zilei Europei, aceștia au fost premiați cu diplome, cărți și pașapoarte europene.
Prof. Crina Miere

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:59:59 Ora de vară a Europei de Est