Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România

Comunicat de presă

La încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România

Participarea credincioșilor catolici la vot, apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația romilor, învățământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER).

Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 și au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.
Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educației Naționale în ce privește învățământul preuniversitar vocațional de stat și confesional/particular și au adresat Ministerului Educației Naționale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupați pentru viitorul societății românești și ținând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declarație comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societatea românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului.
Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral, cât și social, și au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România, și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.
În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: Spectacolul „Gala Primăverii” la Teatrul „Regina Maria” și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914 - 1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile Grigore și Ioan”, Oradea.
În dimineața zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.
La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.
Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.
 Pr. Eduard Mihai Coșa,
 secretar general

Trimite email

miercuri, 19 februarie 2020