Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici

Pozele zilei

Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici

Întâmplarea a făcut să ajungem astăzi (miercuri, 21 mai 2014) în Ioșia, la un concurs de engleză la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Venind înspre Grădinița Nr. 55, în vecinătatea școlii și a grădiniței, am dat cu ochii de un solar remarcabil ca dimensiune și niște trandafiri superbi, în toate culorile pământului.

Am oprit pe dreapta, crezând că e grădina (lotul) și solarul școlii sau ale grădiniței. Văzând ușa solarului deschisă, am tras speranță să găsim înăuntru o clasă de elevi sau o grupă de preșcolari în practică sau în vizită de studiu...
În grădină, ca în rai
Așa i-am cunoscut pe soții Nicolae și Ilona Porumb, care, de mai bine de 10 ani administrează grădina și livada, superbe, ale Bisericii Reformate din Ioșia – Ossi.
Într-un solar administrat cu știință și dragoste, ne-au încântat felurite plante de roșii, cele mai multe înflorite, dar și cu rod, castraveți, ardei, varză chinezească, pătrunjel, ridichi, salată și câțiva trandafiri spre capătul celălalt, iar în restul grădinii e raiul pe pământ, cu zeci de legume, viță-de-vie, pomi fructiferi, pepiniere de pomi și trandafiri; mirosul trandafirilor te îmbată, după ce te cuceresc cu multitudinea culorilor.
„Avem peste 400 de tufe de trandafiri, garofițe câteva culori, tot felul de legume, toate eco, zmeură și smochini... Noi nu le tratăm cu insecticide sau cu stimulatori de creștere, ori cu îngrășăminte chimice, doar cu cenușă și gunoi”, ne-a spus dna Ilona.
„Oamenii sunt de două feluri: buni sau răi!”
Tot vorbind despre una, despre alta, dna Ilona observă la un moment dat că de pe trei rânduri, la capăt de rând, lipsesc patru plante, iar pe partea opusă, două rânduri întregi de plante de roșii. Le-au luat pur și simplu din pământ, pe una, ruptă, au abandonat-o. „Cum să nu te oftici când vezi asemenea vandalisme, spune soțul, de felul lui mai scump la vorbă. Nu e prima oară când ni se întâmplă așa ceva. Dacă le-au trebuit plante, puteau să se autoservească de afară, uitați aici, lângă solar, mai avem plante, în ghivece și în lădițe! Știți, se spune că oamenii sunt de două feluri: buni sau răi! Nu români, maghiari, slovaci, germani, romi, ortodocși, catolici, penticostali sau de altă religie. Nu! Buni sau răi”, conchide, cu oarecare amărăciune, dl Porumb.
Chiar așa, domnilor, acest colț de rai este făcut pentru a-l admira și a lăuda patru mâini harnice și pricepute, două suflete binecuvântate care sfințesc locul și trudesc pentru a crea frumusețe și bogăție!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.