Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici

Pozele zilei

Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici

Întâmplarea a făcut să ajungem astăzi (miercuri, 21 mai 2014) în Ioșia, la un concurs de engleză la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Venind înspre Grădinița Nr. 55, în vecinătatea școlii și a grădiniței, am dat cu ochii de un solar remarcabil ca dimensiune și niște trandafiri superbi, în toate culorile pământului.

Am oprit pe dreapta, crezând că e grădina (lotul) și solarul școlii sau ale grădiniței. Văzând ușa solarului deschisă, am tras speranță să găsim înăuntru o clasă de elevi sau o grupă de preșcolari în practică sau în vizită de studiu...
În grădină, ca în rai
Așa i-am cunoscut pe soții Nicolae și Ilona Porumb, care, de mai bine de 10 ani administrează grădina și livada, superbe, ale Bisericii Reformate din Ioșia – Ossi.
Într-un solar administrat cu știință și dragoste, ne-au încântat felurite plante de roșii, cele mai multe înflorite, dar și cu rod, castraveți, ardei, varză chinezească, pătrunjel, ridichi, salată și câțiva trandafiri spre capătul celălalt, iar în restul grădinii e raiul pe pământ, cu zeci de legume, viță-de-vie, pomi fructiferi, pepiniere de pomi și trandafiri; mirosul trandafirilor te îmbată, după ce te cuceresc cu multitudinea culorilor.
„Avem peste 400 de tufe de trandafiri, garofițe câteva culori, tot felul de legume, toate eco, zmeură și smochini... Noi nu le tratăm cu insecticide sau cu stimulatori de creștere, ori cu îngrășăminte chimice, doar cu cenușă și gunoi”, ne-a spus dna Ilona.
„Oamenii sunt de două feluri: buni sau răi!”
Tot vorbind despre una, despre alta, dna Ilona observă la un moment dat că de pe trei rânduri, la capăt de rând, lipsesc patru plante, iar pe partea opusă, două rânduri întregi de plante de roșii. Le-au luat pur și simplu din pământ, pe una, ruptă, au abandonat-o. „Cum să nu te oftici când vezi asemenea vandalisme, spune soțul, de felul lui mai scump la vorbă. Nu e prima oară când ni se întâmplă așa ceva. Dacă le-au trebuit plante, puteau să se autoservească de afară, uitați aici, lângă solar, mai avem plante, în ghivece și în lădițe! Știți, se spune că oamenii sunt de două feluri: buni sau răi! Nu români, maghiari, slovaci, germani, romi, ortodocși, catolici, penticostali sau de altă religie. Nu! Buni sau răi”, conchide, cu oarecare amărăciune, dl Porumb.
Chiar așa, domnilor, acest colț de rai este făcut pentru a-l admira și a lăuda patru mâini harnice și pricepute, două suflete binecuvântate care sfințesc locul și trudesc pentru a crea frumusețe și bogăție!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ilona și Nicolae Porumb - o familie de gospodari vrednici.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 26 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)