Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Diseminarea proiectului Comenius „Intercultural Competence in Business”, reuniunea din Turcia

Marți, la CT „Mihai Viteazul”

Diseminarea proiectului Comenius „Intercultural Competence in Business”, reuniunea din Turcia

Membrii echipei de proiect de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea (prof. Camelia Pop - responsabil proiect, Simona Ardelean - director adjunct, Mariana Bara și Mariana Tămaș) au diseminat (marți, 20 mai 2014) reuniunea de proiect la care au participat în perioada 5-9 mai a.c.

Mobilitatea proiectului școlar multilateral
Comenius „Intercultural Competence in Business” s-a desfășurat la școala parteneră din Turcia.
Așa după cum se obișnuiește, periodic, partenerii au reuniuni de proiect în școlile partenere, cu participarea reprezentanților din toate școlile implicate. În cazul de față, e vorba de șase școli  din: Bottrop/ Germany, Jablowo/ Poland, Oradea/ România, Bratislava/ Slovakia, Nacka/ Sweden și Istanbul/ Turkey. Prima mobilitate a proiectului s-a desfășurat în Slovacia în noiembrie 2013, unde au fost prezenți și elevii. La cea din Turcia au participat doar profesorii.
În cadrul unei prezentări în PowerPoint, au fost selectate imagini reprezentative din Istanbul, „un oraș deosebit, un oraș cât o țară, cu 16 milioane de locuitori”, vorba responsabilului de proiect, dna prof. Camelia Pop. Pentru întâlnirea din Istanbul, fiecare țară a pregătit prezentarea unui restaurant cu specificul țării respective, de la lista de meniu la toate amănuntele referitoare la mâncărurile tradiționale. Pentru degustare, echipa de proiect de la „Mihai Viteazul” a adus ceai turcesc și câteva specialități de dulciuri turcești, între care rahat turcesc, care te „taie”, atât este de dulce! „Toate preparatele lor culinare sunt foarte condimentate, nu sărate, pentru că noi ne-am mai pus sare, iar dulciurile, așa după cum ați constatat, sunt foarte dulci”, a apreciat dna prof. Simona Ardelean. Referindu-se la cultură, obiceiuri și tradiții, la civilizație, tot dna Simona Ardelean remarca „respectul deosebit al turcilor față de cultul, religia lor, față de familie și față de educație, față de drapelul național. Să știți că turcii sunt foarte mari patrioți. Ei își arborează drapelul național peste tot, fiind foarte mândri de el. Vedeți în acestă imagine, până și cel care lustruiește pantofii pe stradă și el are alături steagul turcesc”. La capitolul business, despre afacerile restaurantului prezentat, ca temă a proiectului la reuniunea din Turcia, a vorbit dna prof. Mariana Bara, formator național,
coordonator al Centrului de resurse pentru regiunea de Nord-Vest. Fără lipsă de modestie, la acest capitol, se pare că delegația noastră a avut cea mai bună și cea mai completă documentare, remarcată de toate delegații. De fapt, nu ne miră, cunoscând-o pe dna Mariana Bara cât e de meticuloasă, de exactă și pe lege în tot ceea ce face în cadrul firmelor de exercițiu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminarea proiectului Comenius „Intercultural Competence in Business”, reuniunea din Turcia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 octombrie 2019