Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnire... la 50 de ani de la absolvire

Sâmbătă, s-au reunit absolvenții Școlii Medii Nr. 2 din Oradea, promoția 1964

Întâlnire... la 50 de ani de la absolvire

Absolvenții celor trei clase ale Școlii Medii Nr. 2 din Oradea, promoția 1964, s-au întâlnit, sâmbătă, 7 iunie 2014, la 50 de ani de la absolvire.

Cei 12 absolvenți de 11 clase, care au răspuns prezent, s-au reunit în fosta clădire a școlii, actualmente clădire a Colegiului Național „Iosif Vulcan".
Pentru că nu au mai avut în mijlocul lor un fost profesor care să strige catalogul, oficiile le-au făcut cei care, la rândul lor, au îmbrățișat nobila profesie de dascăl, dedicându-se școlii, învățământului, fiind luminători și modelatori de caractere.
După cum spuneam, în 1964, cei 12 au absolvit clasa a XI-a; pe atunci ciclul liceal cuprindea tot patru ani, dar clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Directorul școlii era pe-atunci doamna Maria Copil, iar director adjunct, dl prof. Kaly Adalbert. Diriginții celor trei clase au fost: Zavaschi Emilia (la a XI-a A), Goldenberg Thea (la a XI-a B) și Maria Þenț (la clasa a XI-a C).
„Mi-am tezaurizat toate amintirile!"
Depănând amintiri, foștii elevi, deveniți în cei 50 de ani de la absolvire bunici și pensionari, au rememorat secvențe din anii de liceu, pe baza unor poze din albumul de suflet al lui Mery, revenită pe meleaguri orădene tocmai din Toronto. Unii și-a amintit cu plăcere de ieșirile cu brigada artistică în județ sau de campania electorală de la Oșorhei. Circa 40 la sută dintr-un efectiv de 100 de absolvenți s-au ridicat la ceruri, stingându-se precum stelele căzătoare; nu puțini au fost cei care s-au stabilit în țări străine: Israel, Germania, Ungaria sau SUA; alții nu s-au aventurat decât până la Arad (Moneasa), București, Iași, Timișoara, Ineu, Husasău sau Nojorid; Flore, Iosif, Cornel, Lucia, Livia... au rămas în urbea de pe Crișul (cel) Repede.
Cu toții s-au căsătorit, au copii și se laudă cu nepoții. Buni Coca se declară „o bunică mai exagerată"; „nepoții ne țin în viață", e de părere o altă bunică. Aflați la o vârstă respectabilă, foștii absolvenți nu se dau „bătuți" și îngenuncheați de griji și de nevoi. Privesc cu drag în trecut (chiar și după 40 de ani de Radiologie). Se luptă cu viața și privesc cu multă demnitate în prezent. Vor să se mai întâlnească la o cafea, gândind pozitiv. „Mi-am tezaurizat toate amintirile, pentru că sunt amintiri valoroase", susține distinsul profesor de muzică, un spirit tânăr, cu resurse nebănuite de energie.
La final, se pare că 11 s-au retras la un local pentru o cafea „turcească", dar, probabil că la anul vor onora invitația lansată de a se revedea în aceeași formulă (de 12) la Nojorid. De ce nu?
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnire... la 50 de ani de la absolvire.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020