Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt

Duminica Rusaliilor

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt

„Duhul Sfânt se coboară în lume peste sfinții apostoli ca rod al lucrării mântuitoare a lui Iisus Hristos.
Trebuia Iisus să pătimească, să moară pentru păcatele noastre, să învieze și să fie înălțat la cer și abia apoi în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii a fost trimis Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, de o ființă cu Tatăl și cu Fiul.

Două sunt semnificațiile acestei sărbători: S-a Pogorât Duhul Sfânt  ca să sfințească lumea. Și primul efect a fost transformarea sfinților apostoli din oameni fricoși au devenit curajoși, mărturisitori. Și din simpli pescari au devenit oameni luminați. Pentru că prin predica lor, o lume întreagă a fost chemată la Hristos.
Întemeierea Bisericii creștine
Întrebați: ce să facem ca să ne mântuim, sfinții apostoli au răspuns poporului: să vă botezați în numele lui Iisus Hristos. Și atunci, în ziua sărbătorii, după ce s-a Pogorât Duhul Sfânt, s-au botezat primii creștini și au alcătuit Biserica creștină. Deci, a doua semnificație a acestei sărbători este Întemeierea Bisericii creștine, ca trup tainic al lui Hristos, ca mădulare  ale acestui trup tainic al lui Hristos, prin care trăim; ne naștem și trăim în noua viață în Iisus Hristos. Atunci s-au numit primii botezați creștini, de la numele lui Iisus Cristos (Hristos). Toți s-au botezat în numele Prea Sfintei Treimi. De aceea Mântuitorul suflă asupra sfinților apostoli și le poruncește: „Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. În ziua Pogorârii Duhului Sfânt s-a întemeiat Biserica creștină, una Sfântă, Sobornicească și Apostolească biserică. Noi ne naștem ca fii ai bisericii prin sfânta taină a botezului.
Lucrarea Duhului Sfânt în lume nu s-a oprit doar la ziua Pogorârii Duhului Sfânt. Lucrarea Duhului Sfânt în lume continuă până la sfârșitul veacurilor.
Să nu uităm însă un lucru important: Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinții apostoli când ei se aflau la rugăciune, nu în altă parte. Deci, Duhul Sfânt vine atunci când este invocat în rugăciune. De aceea Mântuitorul a și spus: „Acolo unde sunt doi sau trei, în numele Meu adunați, adică în Biserica cea mică, acolo sunt și Eu”. Duhul Sfânt sfințește lumea, Duhul Sfânt sfințește viața credincioșilor și în mod special Duhul Sfânt lucrează în biserică prin sfintele taine…”
Am citat din cuvântul de învățătură  rostit în duminica Rusaliilor de părintele vicar Vasile BOTA, la încheierea Sfintei Liturghii săvârșite la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea.
A urmat sfințirea apei și a spicelor de grâu pe care credincioșii le-au luat acasă, de Sfintele Rusalii.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 21 ianuarie 2020