Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt

Duminica Rusaliilor

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt

„Duhul Sfânt se coboară în lume peste sfinții apostoli ca rod al lucrării mântuitoare a lui Iisus Hristos.
Trebuia Iisus să pătimească, să moară pentru păcatele noastre, să învieze și să fie înălțat la cer și abia apoi în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii a fost trimis Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, de o ființă cu Tatăl și cu Fiul.

Două sunt semnificațiile acestei sărbători: S-a Pogorât Duhul Sfânt  ca să sfințească lumea. Și primul efect a fost transformarea sfinților apostoli din oameni fricoși au devenit curajoși, mărturisitori. Și din simpli pescari au devenit oameni luminați. Pentru că prin predica lor, o lume întreagă a fost chemată la Hristos.
Întemeierea Bisericii creștine
Întrebați: ce să facem ca să ne mântuim, sfinții apostoli au răspuns poporului: să vă botezați în numele lui Iisus Hristos. Și atunci, în ziua sărbătorii, după ce s-a Pogorât Duhul Sfânt, s-au botezat primii creștini și au alcătuit Biserica creștină. Deci, a doua semnificație a acestei sărbători este Întemeierea Bisericii creștine, ca trup tainic al lui Hristos, ca mădulare  ale acestui trup tainic al lui Hristos, prin care trăim; ne naștem și trăim în noua viață în Iisus Hristos. Atunci s-au numit primii botezați creștini, de la numele lui Iisus Cristos (Hristos). Toți s-au botezat în numele Prea Sfintei Treimi. De aceea Mântuitorul suflă asupra sfinților apostoli și le poruncește: „Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. În ziua Pogorârii Duhului Sfânt s-a întemeiat Biserica creștină, una Sfântă, Sobornicească și Apostolească biserică. Noi ne naștem ca fii ai bisericii prin sfânta taină a botezului.
Lucrarea Duhului Sfânt în lume nu s-a oprit doar la ziua Pogorârii Duhului Sfânt. Lucrarea Duhului Sfânt în lume continuă până la sfârșitul veacurilor.
Să nu uităm însă un lucru important: Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinții apostoli când ei se aflau la rugăciune, nu în altă parte. Deci, Duhul Sfânt vine atunci când este invocat în rugăciune. De aceea Mântuitorul a și spus: „Acolo unde sunt doi sau trei, în numele Meu adunați, adică în Biserica cea mică, acolo sunt și Eu”. Duhul Sfânt sfințește lumea, Duhul Sfânt sfințește viața credincioșilor și în mod special Duhul Sfânt lucrează în biserică prin sfintele taine…”
Am citat din cuvântul de învățătură  rostit în duminica Rusaliilor de părintele vicar Vasile BOTA, la încheierea Sfintei Liturghii săvârșite la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea.
A urmat sfințirea apei și a spicelor de grâu pe care credincioșii le-au luat acasă, de Sfintele Rusalii.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022