Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Luncșoara între istorie și memorie. 800 de ani de existență documentară

O nouă filă de istorie

Luncșoara între istorie și memorie. 800 de ani de existență documentară

Duminică, 8 iunie 2014, în Sfânta zi de Rusalii, luncșorenii au sărbătorit atât Pogorârea Duhului Sfânt, cât și ziua satului, adică 800 de ani de atestare documentară.

Programul zilei a fost unul deosebit, atât din punct de vedere festiv, cât mai ales emoțional. Organizatorii evenimentului au fost Primăria Comunei Aușeu și Școala Gimnazială Nr.1 Luncșoara, care și-au primit invitații la Biserica Ortodoxă Luncșoara: fii ai satului, plecați din Luncșoara sau care și-au pus amprenta în mod remarcabil asupra acestui sat, dar și distinse oficialități, precum președintele Consiliului Județean Bihor, dl profesor Cornel Popa, dl. senator Cristian Bodea. După oficierea slujbei religioase și sfințirea apei de Rusalii de către preotul paroh Copăceanu Aurel, la Căminul Cultural a avut loc cea de-a doua parte a manifestării, dedicată împlinirii celor 800 de ani de atestare doumentară. Proaspăt absolventa clasei a XII-a Botici Corina Maria a realizat o prezentare a satului Luncșoara; au urmat cinci cuvântări; alocuțiunile au fost rostite de dl. primar Lazăr Mitică, dna viceprimar Șchiop Ancuța, dl. director Botici Matei Adrian și dna. prof. Silaghi Antonia. La ceas aniversar, a fost lansată lucrarea (monografică a satului), dedicată acestui eveniment, intitulată „Luncșoara între istorie și memorie. 800 de ani de existență documentară", realizată de către prof. Silaghi Antonia, prof. Șchiop Ancuța și prof. Botici Matei Adrian, cu sprijinul luncșorenilor din sat și al celor plecați de mult timp de pe aceste meleaguri, dar mai cu seamă cu concursul elevilor din clasele V-VIII, care au fost realizatorii principali ai interviurilor cu fiii satului.
Arc peste timp - recurs la memorie
În continuare au avut cuvântul invitații, dar și localnicii.
Și-au exprimat gânduri și sentimente legate de satul nostru străvechi și sărbătoarea prilejuită de cei 800 de ani de atestare documentară: dl ing. Matei Domocoș din Timișoara, comisar-șef de poliție Valentin Leț, șeful Poliției din Săcele, Madar Florian, patron TEMAD Brașov, Domocoș Iosif, antrenor rugbi din Torino - Italia, fost profesor al școlii din sat, dl.  Sărăcuț Aron, ing. Teușdea Valer, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, dna înv. pensionară Ana Leț, dna prof. pensionară Madar Irina, dna Bursașiu Simona, bibliotecară în Timișoara, dl ing. Barbura Miron, din Timișoara, dl ec. Cătană Aurelia din Deva, dl prof. univ. Botiș Alexandru din Timișoara, dl col.(r) SRI Bica Iosif din București, dl. Teușdea Nicu, care au depănat amintiri, iar unii au avut plăcuta surpriză de a se regăsi în expoziția de poze alb negru din holul căminului. Manifestarea de suflet a  luncșorenilor s-a încheiat cu un spectacol artistic, realizat de Ansamblul de dansuri „Dorulețul" al Căminului Cultural Luncșoara și solistele Corina Lele Ionescu și Mădălina Ile.
Organizatorii, cu deosebire conducerea școlii coordonatoare, mulțumesc invitaților și fiilor satului care au onorat sărbătoarea noastră de suflet, tuturor sătenilor pentru sprijin și participare. Îi asigurăm pe toți de respectul și prețuirea noastră, considerând manifestarea ca o filă de istorie prezentă, trăită cu gândul, simțirea și toată mândria, cuvenite celor care au scris-o în cei 800 de ani de existență a Luncșoarei noastre dragi!
Director,
profesor Botici Matei Adrian - fiu al satului
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Luncșoara între istorie și memorie. 800 de ani de existență documentară.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022