Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT

Întalnire in cadrul proiectului

„Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT

În urmă cu două săptămâni, o delegație a școlii Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztõ Speciális, instituția parteneră a proiectului, din Ungaria, Budapesta, formată din 10 elevi și 9 cadre didactice au pornit în aventura celei de-a doua mobilități programată în cadrul proiectului Comenius ,,Ways via IT".

 Proiectul „Ways via IT" „Word and Art for Young Students via IT" („Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT")  este un proiect de parteneriat bilateral Comenius coordonat de C.Ș.E.I. „Orizont" Oradea, prin director adjunct, prof. Adriana Ficuț,  alături de Bárczi Gusztáv Óvoda,  Általános Iskola, Készségfejlesztõ Speciális, instituția parteneră din Ungaria, Budapesta.
Prin activitățile desfășurate, proiectul și-a propus dezvoltarea competențelor  de comunicare în diferite limbi străine (română, maghiară), socializarea copiilor cu CES în vederea integrării lor optime în societate și analiza aspectelor specifice procesului de predare a disciplinelor artă și informatică în România și Ungaria. Având o durată de doi ani aceste proiecte presupun realizarea de schimburi reciproce de grupuri de minim 10 elevi pentru minim 10 zile între instituțiile partenere. Astfel elevii noștri au participat în aprilie 2013 la prima mobilitate a proiectului, iar în acest an, în perioada 26 mai - 4 iunie  elevii din Budapesta ne-au vizitat instituția.
Mobilitatea în Ungaria a fost un real succes, constituind un motiv special de bucurie pentru elevii noștri care poate nu vor mai avea o astfel de ocazie prea curând sau poate niciodată. La fel mobilitatea în România a copiilor și dascălilor din Ungaria a fost o reușită prin participarea la o multitudine de activități prevăzute în programul mobilității, dar și a unor vizite, excursii, plimbări și drumeții prin Oradea și împrejurimi.
Dintre activitățile realizate în școala care s-au desfășurat în cadrul cluburilor de arte, de limba și IT am să amintesc: pictura pe sticlă, dactilopictura, realizare de jocuri de societate din cartoane, confecționare de podoabe, pomișori din mărgele, brățări, realizare de animale din baloane, descărcare de fotografii, prelucrarea și trimiterea lor pe mail, expoziții cu desenele și lucrările realizate. De asemeni, copiii au învățat jocuri tradiționale românești și maghiare - Mi-am pierdut o batistuță, Podul de piatră, Alunelul, alunelul - au vizitat Cetatea Oradea, Dealul Ciuperca, Grădina Zoologică, Expoziția interactivă de la Posticum, Centrul orașului - Primăria, Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Teatrul de Stat, Șirul Canonicilor, Basilica romano-catolică. De asemeni, am fost împreună într-o excursie la Salina Turda și Castelul Ciucea și am organizat o activitate în aer liber de gătit mâncare tradițională românească și ungurească - mititei și bograci - la Pensiunea Bliss din Băile 1 Mai.
În calitate de coordonator al proiectului doresc să mulțumesc pe această cale colegilor mei, care mi-au fost alături în această aventură și care și-au asumat o dublă responsabilitate, realizarea unor activități apreciate de partenerii maghiari ca fiind deosebite precum și însoțirea acestor copii "speciali" peste tot în mobilitate. Doresc să mulțumesc întregului personal al unității - bucătărese, personal de întreținere, magazioner, administrator, asistent social, contabil, secretare - care cu toții au contribuit la reușita mobilității din România.
Prof. Adriana Ficuț, director adjunct,
coordonator proiect

Trimite email

vineri, 23 august 2019