Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, nr. 7

Dl rector Ioan Dzițac ne propune

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, nr. 7

În editorial, redactorul-șef, distinsul academician Gheorghe Păun, revine la „Bolile lumii”, subiect abordat în numărul din februarie. Multe dintre ele, conchide domnia sa, își au originea în „prejudecăți colective, tabuuri și mituri moderne, crescute și intrate de la sine în „mentalul colectiv”.

În pag. 2, așa după cum ne-a(m) obișnuit, Domnul Eminescu combate bine: „La noi însă această stărostie de secături veninoase, de „onorabile" nimicuri, de idioți înfumurați, tronează, taie și spânzură ziua-n amiaza mare; ei compun juriurile de artă, ei sunt pașalele instituțiilor naționale". Horia Bădescu ne ancorează în filosofia timpului. „Scriam cândva că timpul în care „viețuiește" artistul e prezentul perpetuu, câștigat însă cu trecutul și viitorul fiecăruia. Consumate, arse cu obstinație în fiecare zi, devenite mâinele-azi, căci prezentul e trecutul care se întâmplă, iar viitorul doar prezentul care încă n-a avut loc". În serialul „Brâncoveanu 300", Gabriela Dumitrescu aduce documente brâncovenești. În „Știința, parte a culturii", Paul Radovici-Mărculescu se ocupă de matematicianul Gabriel Sudan. În „Altarul inimii", am avut plăcuta surpriză să-l descoperim (în pag. 11) pe PS Virgil Bercea, cu un articol despre teologul și scriitorul Cristian Bădiliță, despre contribuția sa în domeniul literaturii patristice, exegezei biblice și teologiei. La rubrica „Istoria de lângă noi", Valeriu Râpeanu ni-l redă pe Mircea Eliade, așa cum l-a cunoscut. La aceeași rubrică, Gheorghe Vlad scrie despre Constantin Mușat, eroul argeșean cu o singură mână. La „Seniori ai culturii", Marian Nencescu ni-l prezintă pe academicianul Alexandru Boc. „Sub crugul Eminescului" se poate con-viețui cu Eminescu, după cum scrie Theodor Codreanu în articolul „A con-viețui cu Eminescu" - „Con-viețuirea cu Eminescu" fiind titlul unei cărți semnate de Adrian Dinu Rachieru. La „Cărți și autori", Maria Vaida se „leagă" de Horia Bădescu. „Poetul Horia Bădescu atinge apogeul creației sale lirice, vrea să credem noi, cititorii, odată cu apariția celor trei volume antologice „Cărțile viețuirii", Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2013, în Colecția Echinox, secțiunea Poezie", scrie M.V. „Există cărți la modă, care trec cu steagul gloriei fluturând, tot mai departe, alături de alte volume, care apar și se pierd în neant, fără ca cineva să-și mai aducă aminte de ele. Din prima categorie face parte și cartea Norei Iuga „Sexagenara și tânărul", scrie Ion C. Ștefan. Dacă am ajuns „La pas prin satul global", e inevitabil să nu citim despre China (în serialul lui Ion Pătrașcu). În al său „Orizont SF", Mircea Opriță se oprește la Leonida Neamțu, sau jocul de-a anticipația.
În numărul de față, articolele sunt semnate de scriitori, profesori universitari, PS Virgil Bercea - episcop al Oradei, scriitori, profesori, diplomați din Cluj-Napoca, Pitești, Baia Mare, București, Oradea, Roșiorii de Vede și Huși.
Pentru lecturarea revistei accesați  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 24 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.