Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

O nouă reuniune de proiect (M.E.D.I.A.)

În perioada 7 - 11 aprilie 2008, în Burela (Spania)

O nouă reuniune de proiect (M.E.D.I.A.)

Liceul de Artă din Oradea derulează, începând din 2006, un proiect Comenius de dezvoltare școlară, având ca parteneri școli din Franța, Spania și Italia. Este vorba de College „Via Domitia”, Poussan (din Franța), Instituto de Bacharelato „Monte Castelo”, Burela (din Spania), Istituto Comprensivo Statale „Ferrucci”, Larciano (din Italia), Istituto Comprensivo Lamporecchio, Lamporecchio (din Italia).

 Proiectul M.E.D.I.A își propune să analizeze impactul pe care îl au mijloacele media și nu numai, în procesul de formare (autoformare) a elevilor și profesorilor. Până acum s-a analizat impactul pe care îl au ziarele, radioul și televiziunea asupra elevilor Liceului de Artă. Această analiză s-a făcut prin chestionare, desene, caricaturi și diferite articole realizate de elevi și profesori.
În anul școlar 2007-2008, prima temă a fost “Televiziunea...” , temă tratată, ca de obicei, în paginile revistei PRO-ȘCOALA, revistă editată din fondurile U.E.
Una dintre activitățile anului școlar 2007-2008 din cadrul proiectului Comenius, proiect finanțat de Uniunea Europeană, a fost aplicarea unui chestionar în fiecare din școlile participante la proiect (din Poussan -Franța, Burela - Spania, Lamporecchio și Larciano –Italia).
Deoarece titlul este M.E.D.I.A., una din temele dezbătute a fost "Televizorul și influența sa în procesul de educare (autoeducare) a profesorilor și elevilor”.
Chestionarul s-a aplicat pe un eșantion de 190 de elevi de la Liceul de Artă din Oradea (din clase și profiluri diferite -desen, muzică, design vestimentar, arhitectură).
Analizând chestionarele, s-au obținut următoarele rezultate: *un număr foarte mare de elevi au TV acasă (95%)  *dintre aceștia, 95% se uită la TV *45% dintre elevi au TV în camera lor *29% dintre elevi se uită la TV înainte de a-și face temele *părinții interzic vizionarea unor emisiuni *elevii preferă la TV filmele (și serialele), sportul și documentarele.
Putem spune, așadar, că privitul la TV le ocupă elevilor un interval mare de ore pe zi. Acest lucru influențează negativ pregătirea elevilor, astfel că cei care se uită mai mult de patru ore la TV au rezultate foarte slabe la învățătură.
Printre aspectele pozitive ale televizorului, putem include urmărirea la TV, de către elevii Liceului de Artă din Oradea, a documentarelor, a emisiunilor educative, foarte utile pentru ei.
Următoarele teme - jocurile video și internetul
În perioada 7 - 11 aprilie 2008, a avut loc în localitatea Burela (Spania) o nouă reuniune a partenerilor de proiect.
Cu acest prilej, s-au discutat ultimele activități efectuate în fiecare din școlile partenere și s-au propus următoarele teme care vor fi analizate (jocurile video și internetul). Profesorii participanți la reuniune au vizitat sediul cotidianului “El Progreso a Marina”, din Burela, ocazie cu care au aflat modul de redactare a  ziarului. În Santiago de Compostela, domnul Martin Garcia Pineiro, redactorul al ziarului “Metro” le-a vorbit profesorilor despre importanța pe care o au periodicele gratuite din Spania. La Primăria din Burela, primarul le-a vorbit profesorilor (români și nu numai) despre integrarea emigranților români din acea regiune a Spaniei în comunitatea locală. (Ligia CRISTEA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă reuniune de proiect (M.E.D.I.A.).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 25 noiembrie 2020