Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Contesa de la Universitate la Palat

Pe 10 iulie, licitaþia

Contesa de la Universitate la Palat

Daniel Spoerri, Paul Neagu, Horia Bernea, Alexandru Ciucurencu, Natalia Dumitrescu, Constantin Piliuțã, Diet Sayler, Peter Jezca, Onisim Colta, Sabin Bãlașa, Ștefan Câlția, Constantin Blendea, Corneliu Brudașcu, Francisc Chiuariu, Dumitru Gorzo vor da viațã simezelor Palatului Cesianu-Racovițã și vor anima sala de licitații pe 10 iulie.

Vedeta licitației este opera „Anotimpuri" (valoare estimativã: 9.000 - 12.000 euro) semnatã de Marian Zidaru, care este formatã din patru uleiuri reprezentând muzele celor patru perioade ale anului.
Aceasta este îndeaproape urmatã de pictura „Flamenco" (valoare estimativã: 7.000 - 9.000 euro) a lui Constantin Piliuțã, liderul pieței de artã contemporanã dupã volum tranzacționat în licitațiile din România. De altfel, artistul mai este prezent în licitație și cu alte douã opere „Flori roz" (valoare estimativã: 2.500 - 3.000 euro) și „Curcan" (valoare estimativã: 1.000 - 2.000 euro). Nelipsit este și maestrul Alexandru Ciucurencu cu peisajul „Varã la Breaza" (valoare estimativã: 6.000 - 9.000 euro), provenitã din colecția Ecaterina Logady, fiica lui Ion Luca Caragiale. De asemenea, în licitație va fi prezentã și o selecție de sculpturi importante din care se remarcã opera „Cu brațele larg deschise" (valoare estimativã: 6.000 - 9.000 euro) de Mircea Roman și „Starhead" (valoare estimativã: 5.000 - 6.000 euro) de Paul Neagu.
Una dintre cele mai apreciate apariții ale artiștilor români în licitațiile de artã organizate de case consacrate precum Christie's, Sotheby's ori Bonhams este Daniel Spoerri, care a ajuns sã fie tranzacționat la valori de sute de mii de euro. Acesta este prezent în licitația actualã cu opera „Mic dejun" (valoare estimativã: 6.000 - 9.000 euro), o ocazie rarã datã fiind suma micã în raport cu cota internaționalã a artistului aflatã în creștere.
La capitolul inedit, expoziția se poate mândri cã întâmpinã fiecare vizitator cu statuia „Contesa" (valoare estimativã: 3.000 - 5.000 euro)  de Ileana Oancea, admiratã de bucureșteni în diferite zone ale capitalei, ultima fiind Piața Universitãții. Lucrarea întruchipeazã un bibelou de porțelan, o contesã, care are înfipt în spate un cuțit semnificând „lovitura de grație datã artei decãzute și kitschului în general", dupã cum explicã artista. De asemenea, publicul va putea admira opera „Play pe plai" (valoare estimativã: 1.000 - 1.800 euro) de Cosmin Paulescu, o Românie sub forma unui covor de gazon care imitã terenul de fotbal, sau opera „Anotimpuri" (valoare estimativã: 1.200 - 1.600 euro) de Ion Nicodim, alcãtuitã din 4 mere, care de la bronz auriu ajung la negru tern și care amintesc de interpretãrile mãrului în cultura europeanã sau tabloul „Sã fie pace!" (valoare estimativã: 2.500 - 3.500 euro) al lui Marc Verlan, care înfãțișeazã un copil cu un kalashnikov.
Alte prezențe importante în cadrul licitației sunt Georgeta Nãpãruș cu trei opere cu valori cuprinse între 3.000 și 6.000 euro, Horia Bernea cu trei opere cuprinse între 1.500 și 3.500 euro, Ștefan Câlția și Onisim Colta cu valori între 1.800 - 3.500 euro, Viorel Mãrginean cu opera „Pãdure ecuatorialã" (valoare estimativã: 4.000 - 6.000 euro) sau Andrei Gamarț cu opera „A field in memory" (valoare estimativã: 4.000 - 5.500 euro).
În paralel, expoziția prezintã și un fragment din povestea poporului iudaic prin expoziția Licitației Judaica, în care vor putea fi admirate obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii și pânã la opere ale artiºtilor evrei. Expoziția poate fi vizitatã pânã pe 9 iulie la Palatul Cesianu-Racovițã, iar pe 10 iulie la Athénée Palace Hilton București, unde vor avea loc Licitația de Postbelicã și Contemporanã și cea de Judaica, începând cu 19.30.
Theodora Moldovan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Contesa de la Universitate la Palat. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 19 februarie 2020