Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Creativitate pentru o educație de calitate

Diseminare - Vizită de studiu în Lituania

„Creativitate pentru o educație de calitate

În anul școlar 2013 - 2014, în cadrul Programului Life Long Learning al Uniunii Europene, am avut posibilitatea de a participa la o vizită de studiu în Vilnius, capitala Lituaniei.

Proiectul a fost anunțat de Agenția Națională (ANPCDEFP - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) pentru anul școlar 2013- 2014,  dedicat cadrelor de conducere, îndrumare și control din domeniul învățământului. Astfel ne-am întâlnit 13 cadre didactice din toată Europa, inspectori, directori de unități de învățământ preuniversitar, formatori, directori de instituții pentru formarea adulților, mentori și conducători de practică pedagogică a studenților, din Anglia, Franța, Belgia, Spania, Italia, Turcia, Germania și România.
Gazdă ne-a fost Modern Didactic Center din Vilnius, o instituție particulară de formare a adulților. Vizita de studiu a fost intitulată „Creativitate pentru o educație de calitate".
Gazdele ne-au prezentat sistemul educațional al Lituaniei, după care fiecare participant a prezentat sistem educațional autohton, cu accent pe elementele din legislație și din sistem care vizează creativitatea. Au fost prezentate două proiecte europene, derulate de instituția gazdă, proiecte care au avut în vizor creșterea calității educației la lecțiile de limba și literatura lithuaniană, la clasele IV, VIII și XI, prin dezvoltarea creativității elevilor și a cadrelor didactice. Am avut întâlniri cu reprezentanții altor instituții care au în derulare proiecte bazate pe creativitate.
Am putea spune că în Lituania tema creativității este una centrală, deoarece țara are o Strategie pentru dezvoltarea creativității până în anul 2030. Această strategie are în centru un individ deschis, creativ și responsabil, inclus într-o societate inteligentă, o economie inteligentă și condus de un management inteligent, într-un mediu sigur și curat. Astfel poate avea loc o dezvoltare sustenabilă.
Toate activitățile la care am participat de-a lungul vizitei, au avut în centru creativitatea. Peste tot unde am umblat, în Vilnius și în împrejurimi, la școlile vizitate, au fost puse în centrul atenției produse ale creativității elevilor, adulților, a întregii societăți, modele care merită să fie văzute și prezentate ca bune practici.
Vizionarea unui video: Shift happens 2013, de Jose Esteves (merită de vizionat!) a avut cel mai mare efect asupra mea: am înțeles, că pregătim elevii noștri pentru locuri de muncă, care probabil încă nici nu există, utilizând tehnologii, care încă nici nu sunt inventate, pentru rezolvarea unor probleme pe care nici nu le cunoaștem încă!!!
Singura soluție pentru această problemă majoră și arzătoare este dezvoltarea creativității elevilor noștri. Se poate ajunge la acest lucru doar prin dezvoltarea creativității cadrelor didactice, ceea ce presupune formarea lor inițială și cea continuă în această direcție, respectiv formarea de formatori în domeniu.
Vad Márta,
directorul Liceului Teoretic „Petõfi Sándor" Săcueni, Județul Bihor

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)