Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Câștigătorii concursurilor naționale „Bune practici în educația pentru protecția mediului

Premii, mențiuni și premii speciale

Câștigătorii concursurilor naționale „Bune practici în educația pentru protecția mediului

Organizatorii celei de-a VII-a ediții a concursurilor naționale „Bune practici în educația pentru protecția mediului" și „Copiii și drepturile lor", domnii inspectori școlari ai ISJ Bihor, prof. dr. Elisaveta Roșu și pr. prof. Florin Negruțiu, ne-au comunicat câștigătorii celor două concursuri desfășurate la Oradea, în perioada 27-29 iunie 2014.

1.Concursul „Bune practici în educația pentru protecția mediului"
La ciclul primar
Pe locul I s-a situat echipajul Școlii Gimnaziale din Roșia (județul Bihor), alcătuit din elevii: Copăcian Florentina, Perț Vlăduț, Simea Bogdan și Tirla Samira, îndrumați de prof. Maria Ujoc și Valentina Silaghi; pe locul al II-lea - echipajul Școlii Gimnaziale „Dacia" din Oradea, alcătuit din elevii: Foltuț Eduard, Dascalciuc Iinca, Său Rareș, Abrudan Mădălina și Pîrlog Andreea, coordonați de prof. Aurelia Popovici.
La gimnaziu
Locul I - echipajul Școlii Gimnaziale „Miron Costin" din Suceava, alcătuit din elevele Săvuț Teodora Andreea și Simon Alina Mihaela, îndrumate de prof. Ignătescu Valerica; loc.II - echipajul Școlii Gimnaziale din Săcădat (Bihor), alcătuit din elevele Burca Andreea Elisabeta și Ciabrun Camelia, coordonate de prof. Mihaela Biriș; loc.III - echipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea, alcătuit din elevele Frese Denisa și Bâgiu Enya, îndrumate de prof. Camelia Timofte; mențiune - echipajul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Cornereva (județul Caraș-Severin).
La liceu
Locul I - echipajul Colegiului Tehnic din Vadu Crișului (Bihor), alcătuit din elevii Mălai Andrei și Leta Melisa, coordonați de prof. Bogdan Bodea;   loc.II - echipajul Liceului Tehnologic din Dobrești (Bihor), format din elevele Dume Andreea Florina și Șulinca Andreea, îndrumate de prof. Ionuț Milian; loc. III - echipajul Colegiului Național „Ana Aslan" din Brăila, alcătuit din elevele Condruț Andreea Liliana și Condruț Raluca, coordonate de prof. Florena Urse; mențiune - echipajul Colegiului Național „Titu Maiorescu" din Aiud (Alba).
2.Concursul „Copiii și drepturile lor"
La gimnaziu
Locul I - echipajul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna" din Oradea, alcătuit din elevele Codorean Ioana, Derecichei Valentina și Torjoc Cynthia, coordonate de prof. dr. Liliana Bocoi (director adjunct) și Patricia Faur; loc. II - echipajul Colegiului Național „Mircea Eliade" din Reșița (Caraș-Severin), format din elevele Scruba Lorena Denisa, Danciu Amalia și Raicu Larisa Mădălina, îndrumate de prof. Gheorghița Fercea; loc. III - echipajul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade" din Satu Mare, alcătuit din elevii Ardelean Daria, Kasa Vivien și Mulcuțan Vlad, coordonați de prof. Rodica Manta; mențiune - echipajul Colegiului Național „Petru Rareș" din Bistrița (Bistrița-Năsăud).
La liceu
Locul I - echipajul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, alcătuit din elevii Tontea Natanael, Tănase Georgiana și Cosma Andreea, coordonați de prof. Livia Ghiurcuța; loc. II - echipajul Colegiului Național „Titu Maiorescu" din Aiud (Alba), format din elevele Paul Cristina, Popa Andreea Maria și Munteanu Paula, îndrumate de prof. Zamfira Costan; loc. III - echipajul Colegiului Național „Petru Rareș" din Bistrița (Bistrița-Năsăud), alcătuit din elevele Rus Bianca, Marica Andreea și Bob Diana, coordonate de prof. Constantin Marian; mențiune - echipajul Colegiului Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare (Maramureș).
Premii speciale
La gimnaziu
„Cel mai bun eseu" - Școala Gimnazială „Mircea Eliade" Satu Mare
„Cel mai bun afiș" -  Colegiul Național „Petru Rareș" Bistrița
„Cel mai bun pliant" - Colegiul Național „Mircea Eliade" Reșița
„Cele mai reușite fotografii" - Colegiul Național „Petru Rareș" Bistrița
La liceu
„Cel mai bun eseu" - Liceul Teoretic  „Aurel Lazăr" Oradea și Colegiul Național „Titu Maiorescu" Aiud
„Cel mai bun afiș" -  Colegiul Național „Petru Rareș" Bistrița
„Cel mai bun pliant"- Colegiul Național „Titu Maiorescu" Aiud
„Cele mai reușite fotografii" - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare.
Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 29 noiembrie 2020