Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris

În perioada 9-20 iulie

Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris

O dată cu venirea vacanței, peste 150 de copii și tineri din „Comunitatea Scoutiștilor Orionini” și de la Oratoriul „Don Orione”, numărau zilele până la mult-așteptata tabără.

Astfel, în perioada 9-20 iulie 2014, copii până la vârsta de 10 ani, însoțiți de coordonatorii lor, au urcat la Șuncuiuș, unde, într-o frumoasă locație, respectiv tabăra de la Șuncuiuș (cunoscută sub numele de „La Castel”), iar cei mai mari au fost cazați în corturi la Zece Hotare, unde au petrecut zile pline de  aventuri în mijlocul naturii. Providența ne-a binecuvântat și în acest an să avem parte de un schimb de experiență incredibil cu un grup de 15 cercetași din Franța.
Participanții s-au împărțit în grupe, care au concurat între ele pentru a pune la încercare seriozitatea, capacitatea de implicare și de muncă în echipă. Ei s-au gospodărit singuri, sub îndrumarea coordonatorilor, au făcut focul, și-au făcut de mâncare (paste cu sos, cartofi și carne la grătar sau șnițel, orez, cușcuș sau mămăligă cu tocăniță, fasole și pulpe de pui etc.), au întreținut curățenia, au cântat și au prezentat diverse scenete. S-au făcut numeroase drumeții în natură și s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi și de noapte.
Pe lângă exersarea abilităților fizice și dobândirea de cunoștințe practice folositoare în viața de zi cu zi, copiii s-au îmbogățit și spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată în fiecare zi. Acestea s-au ținut în aer liber, lângă tabăra cercetașilor, pe un altar împodobit cu flori. În spirit ecumenic, indiferent de confesiune, etnie sau rasă, tinerii au cântat cântece religioase în română și franceză, în acompaniament de chitară, s-au rugat împreună pentru pace și binele tuturor creștinilor, dar și al celor de alte religii.
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost celebrarea Sfintei Liturghii din data de 13 iulie, când s-au adunat la Zece Hotare, preoți, coordonatori, copii și tineri din Comunitatea „Don Orione”, părinți, precum și grupul de tinere cercetașe din Franța. Cu această ocazie, mai mulți copii și chiar și adulți din marea familie orionină, au depus promisiunea că vor respecta legile scout, devenind astfel cercetași.
La finalul taberei, toți cercetașii au primit câte o diplomă, după care au făcut curățenie, și-au strâns corturile și s-au întors la Oradea. În ultimele zile în România, tinerele cercetașe din Franța au vizitat frumosul nostru oraș și li s-au arătat câteva din obiceiurile noastre.
Această experiență a rămas în sufletele noastre o amintire nestinsă, așa cum ne mărturisește una din tinerele cercetașe franceze: „Am petrecut împreună niște zile pline de soare, voie bună, entuziasm, multe zâmbete, aventuri … pe scurt, a fost prezent acel SPIRIT SCOUT cu care se laudă toți cercetașii din lumea întreagă. Am fost bucuroși că, deși suntem din țări diferite, cu obiceiuri diferite, am avut cel puțin un lucru în comun: Cercetășia, iar simbolul cel mai evident pentru cei care nu știu ce este cercetășia, este acea cravată pe care am primit-o după ce ne-am depus promisiunea în fața semenilor și a celui care ne veghează pașii zi de zi, clipă de clipă - în fața lui Dumnezeu”.
Despărțirea a fost una tristă, dar veselă, totodată. Tristă pentru că s-a terminat și veselă că ne-am cunoscut și am legat prietenii frumoase și cu gândul că ne vom revedea curând, ne-am urat reciproc DRUM BUN…și, de ce nu, poate revederea va fi chiar la Paris.
Pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 15 august 2020