Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Limitări ale dreptului de proprietate

Noul Cod Civil (72)

Limitări ale dreptului de proprietate

Dreptul de trecere

Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul vecinului său pentru a accede și pentru a-și putea exploata fondul său propriu.
Este vorba aici de servitutea de trecere, când un fond (fondul aservit) servește pentru ca un proprietar să poată avea acces la fondul său (fondul dominant).
Trecerea peste fondul aservit trebuie să se facă în condiții de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra acestuia. În cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia s-ar aduce cele mai puține prejudicii.
Servitutea de trecere este imprescriptibilă. Ea se stinge, de drept, în momentul în care fondul dominant dobândește un alt acces la calea publică.
Când lipsa accesului este imputabilă chiar proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimțământul fondului care are acces la calea publică și cu plata dublului despăgubirii datorate în condiții normale.
Întinderea și modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin înțelegerea părților, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosință continuă timp de 10 ani.
Nu trebuie să se înțeleagă că dreptul de servitute de trecere nu presupune nicio obligație din partea beneficiarului acestui drept. Proprietarul fondului aservit poate să acorde dreptul de servitute cu titlu gratuit (donație), caz în care beneficiarul  este exonerat de obligații, dar poate fi stabilit și printr-un act oneros, caz în care beneficiarul are o obligație de plată față de constituitor. În caz de neînțelegere a părților, va hotărî instanța de judecată.
Notar public,
Gârba Cornel  

Trimite email

joi, 24 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)