Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Proiectul eTwinning „Healty lifestyle and Math” (II)

Implementat în perioada ianuarie-iulie 2014

Proiectul eTwinning „Healty lifestyle and Math” (II)

Scopul proiectului „Healty lifestyle and Math", a fost ca elevii să descopere și să îmbine noțiunile de matematică: elemente de statistică, grafice de funcții elementare etc, cu un stil de viață sănătos, cu îndemnul de a practica sportul în viața de zi cu zi.

Proiectul, implementat în perioada ianuarie-iulie 2014, a antrenat elevi cu vârste cuprinse între 16-18 ani, din două țări: Letonia și România.
Etapele proiectului au fost:
1.Planificarea activităților. Orarul. Curriculum național
2.Prezentarea platformei eTwinning
3.„Spargerea gheții" (elevii s-au prezentat, au schimbat mesaje pe subiecte comune etc.)
4.Concurs de Logo cu premii
5.Alimentația sănătoasă (link-uri utile, meniurile de la cantinele școlilor, sondaje, chestionare, interpretări, concluzii)
6.Celebrare 14 Martie, Ziua Internațională a numărului Pi,
7.Ne place sportul. Matematica și sportul. Grafice de funcții elementare descrise prin mișcări sportive. La pas prin Europa
8.Călătorind descoperim că matematica există în jurul nostru. Excursii, trasee turistice
9.Celebrare, diseminare, evaluare.
Proiectul este interdisciplinar, făcând apel la noțiuni de: matematică (interpretarea rezultatelor, grafice de funcții, elemente de statistică, elemente de geometrie), biologie (studiu despre alimentația sănătoasă, chestionare, interviu), istorie-geografie (excursii, drumeții), sport (activitățile sportive), limbi străine (comunicarea cu partenerii și o parte din bibliografie) etc. Proiectul a contribuit la formarea competențelor matematice, interpersonale, de comunicare, de leadership etc.
Activitățile de bază ale proiectului au fost desfășurate în ora de CDȘ „Matematică fără frontiere, proiecte internaționale" și în timpul liber al elevilor și profesorilor. Opționalul a avut ca obiectiv parcurgerea pașilor de scriere a unui proiect și implementarea unui proiect pe platforma eTwinning.
Elevii au lucrat individual și în șapte grupe de câte trei elevi. Au fost activități în care elevii au lucrat în două grupe de câte zece, respectiv unsprezece elevi, fiecare dintre ei având sarcini bine stabilite.
Fondatorii proiectului sunt Iveta Nikolajeva de la Daugavpils Valsts gimnazija, Letonia și Crina Bercovici de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, Bihor, România. La nivelul Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș am format echipă cu profesorii: Eleonora Grigoraș (diriginte, prof. limba română), Manuel Bercovici (prof. informatică, webmaster pagina școlii), Liana Clop (prof. limba engleză), Edit Szatmari (prof. informatică), alți colegi care au contribuit cu idei și fapte la reușita proiectului.
Elevii clasei a XI-a A, profil matematică-informatică și-au manifestat dorința să inițiem anul viitor un nou proiect, motiv care mă determină să continui ceea ce am început acum cinci ani, implicarea în derularea proiectelor eTwinning. De când am comandat tricourile personalizate, elevii le-au purtat cu responsabilitate la activitățile care promovează sportul și sănătatea.
Detalii despre proiect sunt vizibile la adresele:
Link-ul proiectului: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102231,
Pagina școlii (proiecte eTwinning): http://www.ciordas.ro/proiecte/,
Instantanee foto: plus.google.com/u/0/photos/110943344085360901089/albums/5999641434855955009,
Revistă on-line: http://www.joomag.com/magazine/etwinning-visibility-newsletter-no-4-etwinning-visibility-newsletter-no-4/0916642001406909578?page=118 (pag 52),
Revista „OviDan", partener ISJ Bihor: http://ovidan.ro/?p=articles.16.1026
Prof. Crina B.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul eTwinning „Healty lifestyle and Math” (II).

Trimite email
Saturday, 2 December 2023