Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Atenție la escroci pentru a nu fi victimizați!

Recomandări din partea Poliției

Atenție la escroci pentru a nu fi victimizați!

Imaginația escrocilor nu cunoaște limite - nu le faceți jocul!
Polițiștii bihoreni vă fac câteva recomandări simple, dar foarte eficiente, care, odată respectate, vă ajută să nu deveniți victima infracțiunilor de înșelăciune!

În ultima perioadă, polițiștii bihoreni au primit mai multe sesizări ce au ca obiect infracțiuni de înșelăciune săvârșite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „Accidentul". Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii bihoreni vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactați telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute.
Suspecții  apelează la întâmplare, numere de telefon fix sau mobil, își declină  calități false (avocat, polițist, procuror, medic etc.) și solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor apelate. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate ale acestora, fiu, fiică, ginere, au fost victime ale unor accidente rutiere și au nevoie de bani pentru intervenții medicale urgente sau au fost reținute de poliție pentru săvârșirea unor astfel de fapte grave (cu victime, decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul avocaților ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, între 60 și 80 de ani, care locuiesc singure și sunt mai vulnerabile.
Acestea sunt apelate la întâmplare și, sub puternica emoție cauzată de cele relatate telefonic, în cele mai multe cazuri nu mai rețin detaliile discuțiilor, devin extrem de ușor influențabile, astfel încât acceptă cu foarte mare ușurință să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți. Sumele de bani solicitate variază între 3.000 și 20.000 lei și, de cele mai multe ori, reprezintă economiile de o viață ale persoanelor păgubite.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivelor solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte:
În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.
Orice accident/ eveniment de circulație are două variante de soluționare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident dar, în acel moment, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acțiune! În niciun caz nu dați crezare imediat unor „povești" anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție.
De aceea, în niciun caz nu trimiteți bani prin persoane necunoscute, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi nu faceți decât să cădeți în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vă recomandă:
-verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare). În astfel de situații, reprezentanții Poliției sau Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale părților implicate în accidente rutiere;
-dacă sunteți contactat de un „binevoitor", care vă apelează în numele unei rude apropiate, și nu ați putut verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a vă acorda sprijin;
-fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini;
- nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
- verificați orice informație prin care vi se solicită telefonic să trimiteți bani prin terți unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă.
-nu oferiți nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.
-nu trimiteți coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susțin că o au.
-nu dați crezare veștilor prin care sunteți anunțați că sunteți fericiții câștigători ai unor concursuri, la care nu ați participat.
-nu achitați niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii, plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora!
Nu ezitați să cereți sprijinul polițiștilor când vi se fac astfel de solicitări!
112 - POLIÞIA - APEL DE URGENÞĂ!
subcomisar de poliție Alina DINU

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020