Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației

22 august - 1 septembrie

Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației

Pelerinaj drag nouă și rodnic de fiecare dată. Un pelerinaj coordonat de către Dumnezeu pas cu pas și, recunoaștem, nu sunt puțini pași; sunt peste 165 de km.

Acest drum parcurs pe jos prin ploaie, prin soare, pe munți, pe văi, pe străzi și poteci, cu popasuri în parohiile prin care trecem - unde dormim în șuri pe fân, în corturi sau în casele sătenilor care ne așteaptă cu toată dragostea - ne antrenează curajul, încrederea în propriile persoane și încrederea în Dumnezeu, ne deschide noi drumuri, ne deschide ochii minții și ai sufletului. De ce? E simplu. Învățăm răbdarea, învățăm ascultarea, învățăm simplitatea, dăruirea. În acest pelerinaj avem ocazia de a ne dărui și de a dărui colegului de drum un zâmbet, un cuvânt, o îmbrățișare, un pahar cu apă, o rugăciune și nu numai. Acest pelerinaj deschide ochii minții deoarece timp de zece zile aflăm informații și realități de care poate nici nu ne-am întrebat vreodată sau pe care nici nu știm unde să le căutăm. Deschide ochii sufletului deoarece aici învățăm să ne rugăm, învățăm să observăm bogăția din jurul nostru, învățăm să fim simpli și să ne mulțumim cu puțin, avem ocazia de a participa zilnic la Sfintele Liturghii, avem ocazia de a ne face prieteni care-L au în inimă pe Christos, ni se oferă timpul de a-L lăuda și de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru viața noastră, pentru familiile noastre, pentru tot ceea ce ne-a oferit.
Acest pelerinaj de la Șimleu Silvaniei la Sighetu Marmației este un mare DAR pentru fiecare pelerin și pentru toți aceia care se încredințează rugăciunilor pelerinilor. Scopul principal al acestuia este de a-i cunoaște și de a-i cinsti pe martirii Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice care au murit sub regimul comunist. Pe lângă episcopii și preoții martiri, facem cunoștință cu alte personalități marcante ale istoriei în general și ale bisericii, în special.
Anul acesta, în cel de-al 15-lea pelerinaj, am meditat la viața, slujirea și jertfa episcopilor Tit Liviu Chinezu, Iuliu Hirțe, Fericitul Anton Durcovici, precum și la viețile marcante ale lui Simion Bărnuțiu, preot greco-catolic și Corneliu Coposu, credincios al Bisericii Greco-Catolice; am vorbit despre Sfântul Luigi Orione și despre Fericitul Vladimir Ghika - de la toți luând exemplu de credință. Sunt sfinți și oameni care au trăit în sfințenie făcând binele tuturor, ducându-L pe Isus în toate locurile prin care au ajuns: fie în închisori, fie la catedre, fie în partidele politice, oamenilor săraci sau bogați, bolnavilor, copiilor sau adulților. Toată viața lor a fost precum o lumină care i-a inspirat pe cei din jur, o lumină care dăinuie și azi. Faptele lor sunt cele mai puternice exemple de credință și de iubire. Au murit jertfindu-se pentru binele neamului românesc, pentru binele bisericii. Am mai meditat la viața Sfinților Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. De asemenea am mai aprofundat identitatea noii Episcopii Greco-Catolice, de București și a primului său păstor, Presfințitul Mihai Frățilă.
Așa cum este deja obiceiul, în 22 august, la Șimleu Silvaniei s-au întâlnit peste 80 de pelerini de diferite vârste, toți, însă cu suflete tinere, din diferite localități și județe, pentru a străbate un drum a cărui destinație a fost Sighetu Marmației, Cimitirul săracilor, un loc care pretinde tăcere, un loc sfânt în care se odihnesc episcopii noștri, fără un mormânt anume, fără o cruce anume, alături de alte și alte trupuri chinuite și aruncate în aceeași groapă, după moartea lor în închisoarea din Sighet. O închisoare care azi se numește „Memorial" tocmai pentru a aduce în memoria noastră, a noii generații tânăra generație care s-a maturizat în interiorul acelor ziduri. Tinerii de atunci care se bucurau de o farfurie cu terci, tineri torturați, batjocoriți, chinuiți, bătuți pentru că nu acceptau trădarea și minciuna. Pentru toți aceștia, în memoria acestora, noi pelerinii, străbatem pe jos mai bine de 165 km, ne rugăm pentru ei, ne rugăm pentru beatificarea episcopilor, le descoperim viața și încercăm să luăm exemplu renunțând timp de zece zile la televizor, la telefon, la internet și la alte mofturi care ne sunt permise acasă.
În data de 29 august, ne-am bucurat să putem celebra Sfânta Liturghie în Închisoarea din Sighet alături de câțiva foști deținuți, tineri atunci, bătrâni acum, dar care ne-au emoționat prin modestia lor și prin mărturia lor. „Cuvântul este una din cele mai mari creații ale lui Dumnezeu", după cum spunea dl profesor Nistor Man, fost deținut. Așa și este deoarece prin cuvânt noi am reușit să-i descoperim. Mulțumim lui Dumnezeu! „S-a pomenit aici de Preasfințitul Ioan Suciu de la Blaj. În 1948 a ținut un discurs în care spunea foarte clar „Iubiți tineri, dragi inimii mele, a sosit ceasul eroismului creștin pe pământ românesc" și așa a fost. A urmat o perioadă grea, de suferință fizică. Cât s-a suferit nu se va ști niciodată. Știu un singur lucru: că azi ne găsim aici în temniță și îmi amintesc de Sfântul Ioan Gură de Aur - [...] a vorbit de Pavel legat de lanțuri și prins la închisoare [...] lanțul lui Pavel este cel mai mare dar, mai mare decât darul de a vorbi în limbi, mai mare decât darul de a face orice[...].Și a intrat lanțul lui Pavel în temniță și pe toți i-a făcut trupul lui Christos și temnița a devenit biserică [...] și temnița a devenit mai luminoasă ca cerul. De ziua tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul ne întâlnim să asistăm la această frumoasă slujbă și să pomenim că acum 66 de ani [...]au intrat un grup mare de elevi. Un grup mare de elevi care nu credeau în materialism [....], nu credeau în materie superioară spiritului, nu credeau în comunism, nu credeau în ura doctrinară a comunismului, ci credeau în iubire, și credeau în onoare, în demnitate, în sacrificiu, chiar în moarte. [...]". Alte cuvinte sunt de prisos.
După câteva zile petrecute la Sighetu Marmației, în data de 30 august, familia pelerinilor s-a bucurat de o zi de reculegere spirituală, de o zi cu un program cultural-istoric în care au parcurs diferitele teme din broșura pelerinului, o zi încheiată printr-o frumoasă Adorație Euharistică - timp în care au avut ocazia de a-și pune ordine în gânduri, în inimi, de a se spovedi, de a se împărtăși la Liturghia care a urmat.
A doua zi, 31 august, după un alt program spiritual și cultural, cu toții am sărbătorit „revelionul bisericii", trecerea într-un nou an bisericesc. O seară în care ne-am bucurat împreună rugându-ne, cântând, dansând, făcând scenete.
Noul an bisericesc, l-am început de bună-dimineață cu o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru aceste frumoase zile petrecute împreună, apoi ne-am luat rămas  bun unii de la alții, cu lacrimi în ochi, cu zâmbete, cu dorința de a ne revedea cât mai repede posibil și cu promisiunea de a fi mai buni și mai activi în viața bisericii. Am promis să fim pelerini pe tot parcursul anului, nu doar în perioada 22 august - 1 septembrie.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă lecție de viață care se repetă an de an, dar care se reîmprospătează an de an cu noi subiecte, cu noi suflete! Mulțumim organizatorilor, Preasfințitului Virgil Bercea și Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Congregației „Don Orione" din Oradea, pentru tot efortul depus în această nobilă acțiune! Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri, preoților, credincioșilor și autorităților din Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Bocșa, Bocșița, Bulgari, Cehu Silvaniei, Ulmeni, Remeți pe Someș, Mireșu-Mare, Lăpușel, Baia Sprie, Hărnicești, Sighet-Șugău și Congregației Surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației! De asemenea, mulțumim tuturor susținătorilor, pelerinilor și familiilor lor care au contribuit la împlinirea pelerinajului și de anul acesta!
Isus și Fecioara Maria să trimită binecuvântările lor asupra noastră!
Ana Maria Oros, Șimleu Silvaniei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020