Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect

Diseminare proiect Comenius

,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect

În perioada 2-7 iunie 2014, a avut loc a treia reuniune înscrisă în programul proiectului multilateral Comenius LEARN TO READ AND READ TO LEARN (Învață să citești și citește pentru a învăța), cu nr. de referință COM-13-PM-873-BH-BG, printre partenerii căruia se numără Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea.

Reuniunea de lucru, organizată de echipa de proiect de la Nuova Direzione Didattica Vasto din Italia, a fost organizată în 3 iunie 2014 la sediul Editurii ,,Gulliver" din localitate, un mediu prielnic dezbaterii și schimbului de experiență privind provocarea lecturii în rândul tinerilor cititori. Discursurile de întâmpinare au fost rostite de actualul director al școlii, doamna Nicoletta Del Re, și de fostul director al aceleiași instituții de învățământ, domnul Rocco Di Scipio, care au subliniat semnificația denumirii și importanța noii direcții în didactica italiană. În continuare, reprezentanții școlilor din acest parteneriat au realizat analiza activităților prezentate în fiecare raport de progres. În consens cu bunele practici inițiate la întâlnirile anterioare, s-a discutat relevanța acestor activități în cadrul temei proiectului și respectarea calendarului comun stabilit inițial. Un punct important pe agenda tuturor partenerilor l-a constituit discutarea concluziilor privind biblioteca virtuală a proiectului, cea de-a 22-a activitate înscrisă în programul proiectului multilateral, ce poate fi consultată la adresa http://learntoreadlibrary.wordpress.com/. Obiectivul ei a fost crearea și organizarea unei biblioteci virtuale cu aportul tuturor școlilor partenere. Responsabilitatea creării și administrării bazei de date a revenit echipei de proiect din România, care a sistematizat informațiile cu privire la cărțile intrate în topurile de lectură ale elevilor și recomandate, pe această cale, colegilor din celelalte țări.
În următoarele două zile, participanții la reuniune au vizitat trei instituții arondate școlii Nuova Direzione Didattica: Școala Primară ,,Stirling", Școala Primară ,,Ritucci Chinni" și Grădinița ,,Aniello Polsi". Asistența la ore și dialogul deschis cu colegii italieni au permis observarea strategiilor didactice moderne, a modalităților de stimulare a interesului pentru beletristica adecvată vârstei, dar mai ales a mijloacelor de învățare extrem de originale, creative și pline de vitalitate, perfect ancorate în dinamica lumii actuale. Preocuparea constantă pentru implicarea adulților în educația celor mici a fost ilustrată printr-o formă inedită de activitate: atelierul teatral ,,Watch out, Pinocchio!", în regia directorului adjunct Josè Sergio Santoro, profesor cu multiple preocupări artistice (actor, muzician și regizor). Înregistrarea piesei, interpretată chiar de o parte din reprezentanții țărilor invitate la Vasto, va constitui unul dintre produsele finale colective realizate în cadrul proiectului.
În 5 iunie, în Sala de conferințe a Primăriei municipiului Vasto, a avut loc ceremonia de acordare a Premiului pentru creație literară ,,Pinocchio", decernat la prima ediție a Concursului internațional omonim, organizat de Nuova Direzione Didattica în perioada 25 aprilie - 5 iunie 2014 și adresat elevilor din clasele a IV-a și a V-a. Premiul I a fost acordat elevei Antonia Ganea, din clasa a V-a A de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea, coordonată de dna profesoară Magda Botezat. Premiul al II-lea a fost câștigat de un elev de la Gymnasio Korinou Pierias din Grecia, coordonat de doamna profesoară Voula Manta, iar premiul al III-lea de un elev al școlii Çankaya Ayten Șaban Diri İlkokulu Ankara din Turcia, sub îndrumarea doamnei profesoare Rüyam Saydam.
Atelierele de lucru au alternat cu vizite de documentare în centrul istoric al străvechiului oraș și în rezervația naturală ,,Punta Aderci", într-un program armonios elaborat. Reuniunea de proiect s-a încheiat cu o călătorie la Roma pentru vizitarea unor importante obiective istorice și culturale, precum Muzeul Vaticanului, Capela Sixtină, Bazilica Sf. Petru, Forumul Roman, Colosseum-ul, Pantheon-ul, Fontana di Trevi, Piața Spania.
Cea de-a patra întâlnire multilaterală va avea loc la Korinos, în Grecia, între 20 și 25 octombrie 2014.
Prof. dr. Maria Hulber,
coordonatorul echipei de proiect din România
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 5 decembrie 2019