Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

S-a săvârșit slujba de Te-Deum pentru începerea noului an școlar (7)

Duminică, la Biserica Sf. Ap. Andrei

S-a săvârșit slujba de Te-Deum pentru începerea noului an școlar (7)

Potrivit bunelor rânduieli instituite de părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei, din Oradea, în fiecare toamnă, în duminica dinaintea zilei de 15 septembrie, la această biserică se săvârșește slujba de Te-Deum;

„o slujbă de laudă adusă lui Dumnezeu pentru acest început în care invocăm de fiecare dată mila lui Dumnezeu, care să se reverse asupra copiilor noștri, asupra profesorilor și părinților pentru că este o împreună lucrare", după cum apreciază părintele vicar.
Fiind și zi de sărbătoare, praznic împărătesc - Înălțarea Sfintei Cruci - în cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet semnificația Sfintei Cruci.
„Sfânta Cruce este altarul sfânt pe care s-a jertfit Hristos pentru păcatele oamenilor. Crucea a fost sfințită prin sfânt sângele Domnului. Creștinul care se închină în Duh și Adevăr, niciodată nu desparte pe Hristos de Cruce. Și nici Crucea de Hristos. Sf. Ap. Pavel ne spune: „Noi îl propovăduim pe Hristos cel Răstignit și Înviat. Sfânta Cruce este împărtășirea smerită a iubirii jertfelnice mântuitoare a lui Iisus Hristos. La slujba Utreniei spunem: „Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea", iar în Acatistul Sf. Cruci spunem așa și ne rugăm: „Bucură-te Sf. Cruce, păzitoarea tuturor creștinilor. Sfânta Cruce este un semn cu putere. Nu este un semn obișnuit. În Epistola I către Corinteni, capitolul I, versetul XVIII, Sf. Ap. Pavel le spune corintenilor și nouă, și până la sfârșitul veacurilor, tuturor creștinilor: „Cuvântul Cruce pentru cei ce pier (pentru cei rătăciți - n.n.) este nebunie, iar pentru noi, cei care ne mântuim, este Puterea lui Dumnezeu". În traducere: Toți cei ce au ieșit din biserică se află pe un drum greșit, și dacă nu se vor întoarce la pocăință, vor pieri".
Apoi, părintele vicar Vasile Bota a citit mesajul transmis de Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, elevilor, profesorilor și părinților la începerea cursurilor noului an școlar.
Printre altele, părintele patriarh s-a referit și la protocolul cu privire la predarea disciplinei Religie în școli și universități.
„Prin protocolul cu privire la predarea disciplinei Religie, cultul ortodox în învățământul preuniversitar și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar, biserica este chemată să valorifice potențialul ei specific în domeniul educației, contribuind împreună cu Ministerul Educației Naționale la creșterea calității și orizontului actului educațional". Și a încheiat cu o rugăciune pentru binecuvântare: „Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Învățătorul lumii și Izvorul înțelepciunii veșnice, să-i lumineze și să-i binecuvinteze pe toți copiii, tinerii, părinții, educatorii, învățătorii și profesorii în noul an școlar, dăruindu-le bucuria împlinirii vocației principale, a educației de a fi lumină pentru viață!"
A urmat slujba de Te-Deum, la care copiii și tinerii au fost invitați să vină mai aproape de sfântul altar, să participe la rugăciune, pentru ca la final să sărute Crucea, fiind stropiți cu apă sfințită.
Ovidiu Dan

Trimite email

marţi, 12 noiembrie 2019