Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

S-a săvârșit slujba de Te-Deum pentru începerea noului an școlar (7)

Duminică, la Biserica Sf. Ap. Andrei

S-a săvârșit slujba de Te-Deum pentru începerea noului an școlar (7)

Potrivit bunelor rânduieli instituite de părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei, din Oradea, în fiecare toamnă, în duminica dinaintea zilei de 15 septembrie, la această biserică se săvârșește slujba de Te-Deum;

„o slujbă de laudă adusă lui Dumnezeu pentru acest început în care invocăm de fiecare dată mila lui Dumnezeu, care să se reverse asupra copiilor noștri, asupra profesorilor și părinților pentru că este o împreună lucrare", după cum apreciază părintele vicar.
Fiind și zi de sărbătoare, praznic împărătesc - Înălțarea Sfintei Cruci - în cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet semnificația Sfintei Cruci.
„Sfânta Cruce este altarul sfânt pe care s-a jertfit Hristos pentru păcatele oamenilor. Crucea a fost sfințită prin sfânt sângele Domnului. Creștinul care se închină în Duh și Adevăr, niciodată nu desparte pe Hristos de Cruce. Și nici Crucea de Hristos. Sf. Ap. Pavel ne spune: „Noi îl propovăduim pe Hristos cel Răstignit și Înviat. Sfânta Cruce este împărtășirea smerită a iubirii jertfelnice mântuitoare a lui Iisus Hristos. La slujba Utreniei spunem: „Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea", iar în Acatistul Sf. Cruci spunem așa și ne rugăm: „Bucură-te Sf. Cruce, păzitoarea tuturor creștinilor. Sfânta Cruce este un semn cu putere. Nu este un semn obișnuit. În Epistola I către Corinteni, capitolul I, versetul XVIII, Sf. Ap. Pavel le spune corintenilor și nouă, și până la sfârșitul veacurilor, tuturor creștinilor: „Cuvântul Cruce pentru cei ce pier (pentru cei rătăciți - n.n.) este nebunie, iar pentru noi, cei care ne mântuim, este Puterea lui Dumnezeu". În traducere: Toți cei ce au ieșit din biserică se află pe un drum greșit, și dacă nu se vor întoarce la pocăință, vor pieri".
Apoi, părintele vicar Vasile Bota a citit mesajul transmis de Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, elevilor, profesorilor și părinților la începerea cursurilor noului an școlar.
Printre altele, părintele patriarh s-a referit și la protocolul cu privire la predarea disciplinei Religie în școli și universități.
„Prin protocolul cu privire la predarea disciplinei Religie, cultul ortodox în învățământul preuniversitar și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar, biserica este chemată să valorifice potențialul ei specific în domeniul educației, contribuind împreună cu Ministerul Educației Naționale la creșterea calității și orizontului actului educațional". Și a încheiat cu o rugăciune pentru binecuvântare: „Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Învățătorul lumii și Izvorul înțelepciunii veșnice, să-i lumineze și să-i binecuvinteze pe toți copiii, tinerii, părinții, educatorii, învățătorii și profesorii în noul an școlar, dăruindu-le bucuria împlinirii vocației principale, a educației de a fi lumină pentru viață!"
A urmat slujba de Te-Deum, la care copiii și tinerii au fost invitați să vină mai aproape de sfântul altar, să participe la rugăciune, pentru ca la final să sărute Crucea, fiind stropiți cu apă sfințită.
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 09:15:07 Ora standard a Europei de Est