Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Proiectul „Englezã pentru viaþã”

Reușita unui proiect din suflet, cu suflet ºi pentru suflet în Bihor

Proiectul „Englezã pentru viaþã”

Am semnalat la începutul anului calendaristic înființarea Centrului Județean de Voluntariat Bihor din cadrul Proiectului „Englezã pentru viaþã", un proiect din suflet, cu suflet ºi pentru suflet, așa cum este considerat de cãtre coordonatoarele centrului, dna lector univ. dr. Andrada Marinãu, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Litere, Departamentul de limba ºi literatura englezã și de cãtre Dzițac Ioana, elevã în clasa a X-a la specializarea matematicã-informaticã - intensiv informaticã, din cadrul Colegiului Național „Emanuil Gojdu" din Oradea.

Proiectul „Englezã pentru viaþã" este coordonat la nivel național de cãtre Asociaþia Shakespeare School pentru Educaþie ºi presupune un program amplu de voluntariat prin care asociația își propune continuu ca prin intermediul orelor nonformale de limbã englezã sã schimbe viitorul copiilor din medii defavorizate; metodele de predare a limbii engleze folosite stimuleazã interesul copiilor prin cântece, jocuri, didactice, concursuri, orele punând un accent deosebit pe dezvoltarea inteligenței emoționale, prin stimularea abilitãților de relaționare, concentrare, precum și prin dezvoltarea încrederii în propriile forțe. Orele sunt predate de cãtre voluntari tineri, elevi și studenți, selectați cu mare atenție în urma trimiterii unui CV și a unei scrisori de intenție, tineri cu suflete mari, care beneficiazã de o educație aleasã și care dãruiesc din timpul lor liber sãptãmânal, împãrtãșind din cunoștințele lor de limbã englezã unor copii minunați în încercarea de a acumula cât mai multe informații despre limba englezã, precum și de dezvoltare a personalitãții, de formare a caracterului.
Modulul de primãvarã
Am aflat de la Ioana, coordonatoarea Centrului Județean de Voluntariat, cã centrul și-a demarat activitatea odatã cu lansarea modulului de primãvarã a proiectului;  astfel, în perioada martie - iunie 2014, un numãr de 32 de voluntari, elevi și studenți, provenind de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea ºi Colegiul Național „Mihai Eminescu", respectiv de la Universitatea din Oradea, au desfãșurat activitãți de voluntariat în cadrul proiectului, prin predarea limbii engleze discipolilor lor, copii din centre sociale ale județului, cu precãdere din Oradea, Beiuș, Tinca, Husasãu de Tinca; copiii, în numãr de aproximativ 200, au fost astfel invitați în universul plin de aventuri al limbii engleze prin intermediul cãrții lansate și pusã la dispoziția voluntarilor de cãtre asociație, „Ziggy & Zaggy - Adventures in Englishland", care i-a avut ca și protagoniști pe Ziggy, veverița cea isteațã și Zaggy, castorul cel ghiduº, cei doi prieteni ai Shakespeare School. Pe lângã lumea de poveste prin care au fost plimbați de cãtre voluntari în timpul orelor de englezã, copiii au mai beneficiat de ore de englezã și în ieșirile lor în naturã, unde voluntarii s-au deplasat la locurile respective, jucându-se cu ei și utilizând vocabular în limba englezã cu privire la activitãțile desfãșurate și natura înconjurãtoare.
Și, cum acest proiect ajutã nu doar beneficiarii direcți, copiii, ci și voluntarii, la finele verii, munca voluntarilor a fost apreciatã prin oferirea de diplome și adeverințe care sã ateste participarea în proiect, documente întocmite în baza contractelor de voluntariat încheiate; documentele sunt deosebit de valoroase pentru CV-ul voluntarilor, deoarece activitãțile de voluntariat sunt recunoscute ca și experiențã profesionalã, conform legii voluntariatului.
„Este minunat... sã poți citi fericirea pe chipul lor!"
De pe pagina de Facebook a Asociaþiei Shakespeare School pentru Educaþie aflãm punctul de vedere al Ioanei despre proiect (a se citi interviul acordat): Ca voluntar am învãțat și conștientizat cât este de minunat sã poți sã vezi licãririle din privirile celor mici, sã poþi citi fericirea pe chipul lor, sã ºtii cã ai aprins o razã de luminã în viaþa lor - toate acestea încãrcându-mã de emoție și energie, determinându-mã sã devin mai bunã, mai responsabilã, mai rãbdãtoare, mai creativã, mai sufletistã, determinându-mã sã pot afirma cã Proiectul Englezã pentru viațã a devenit parte integrantã din viața mea și cã oamenii minunați, implicați în cadrul proiectului și mai ales cei mici, au devenit, în timp, a doua familie a mea, alãturi de care îmi voi continua drumul".
Despre demersurile viitoare
În primul rând aș dori sã-mi exprim bucuria faptului cã Centrul Județean de Voluntariat Bihor din cadrul Proiectului Englezã pentru viaþã, își va continua activitatea începând cu luna octombrie 2014, adicã cu modulul de toamnã. Majoritatea voluntarilor centrului și-au exprimat dorința de a rãmâne în continuare în cadrul proiectului, lor alãturându-se și alți tineri, dornici de a participa la demersurile noastre. Astfel, parafrazându-l pe Henry David Thoreau, putem spune cã „formarea unei echipe este doar începutul, sã poți rãmâne împreunã este progresul, iar sã lucrezi împreunã este succesul". Pe lângã obiectivul lãrgirii echipei de voluntari care va avea ca public țintã cei aproximativ 200 de învãțãcei din centrele sociale ale județului, doresc sã aduc la cunoștințã cã, la debutul modulului de toamnã, se vor lansa și veți afla detalii pe pagina noastrã de Facebook - Proiectul Englezã pentru viațã Bihor - urmãtoarele materiale:
*Broșura de impresii și mãrturii ale voluntarilor noștri, în care veți putea afla punctele de vedere ale voluntarilor despre experiențele de viațã trãite, despre lecțiile de viațã oferite în cadrul proiectului, despre schimbãrile de viziune asupra lumii, despre aprecierea și mai intensã a ceea ce viața le-a oferit pânã acum; vã veți putea convinge de sufletele mãrețe ale voluntarilor noștri, care, uniți ca într-o familie adevãratã și frumoasã, trãiesc cu dorința de a aduce un plus de bine unor copii lipsiți de anumite oportunitãți și, implicit comunitãții în care trãim;
*Hai sã colorãm, sã învãþãm ºi sã ne jucãm! Let's colour, learn and play, 2 volume de carte, materiale  didactice din colecția Metaphora, editate sub Editura Universitãții din Oradea, ale cãrei autoare sunt Dzițac Domnica Ioana, Ionescu Cãtãlina Teodora, traducãtor: Marinãu Andrada; volumele fac referire la douã problematici actuale de mare interes, referitoare la Educaþie netãþeneascã timpurie / Early netizen education, respectiv Educaþie ecologicã timpurie / Early ecological education, volumele fiind realizate în format bilingv, românã-englezã; dupã cum se poate observa, autoarele sunt voluntare ale proiectului și intenționeazã ca, pe lângã materialele oferite de cãtre Asociaþia Shakespeare School pentru modulul de toamnã sã utilizeze și aceste materiale, considerând cã siguranța on-line și ecologia sunt douã domenii cu care copiii trebuie sã se familiarizeze de la vârste cât mai fragede.
Tot din categoria demersuri viitoare amintim decizia voluntarilor de a organiza anumite activitãți cu cei mici, dar și activitãți în scop caritabil, în urma cãrora zâmbetele de pe obrajii micuților sã se înmulțeascã.
Pe final, aș dori sã mulțumesc tuturor oamenilor de bine care au contribuit la reușita implementãrii acestui proiect din suflet, cu suflet ºi pentru suflet la nivelul județului nostru, dnei Andrada pentru coordonare, voluntarilor noștri inimoși, angajaților centrelor sociale, pãrinților, profesorilor și, nu în ultimã instanțã sponsorilor noștri. Sunt convinsã cã și pe viitor colaborarea noastrã va da roade și astfel, doar împreunã, vom reuși sã construim o viațã mai frumoasã pentru cei cãrora ne vom adresa, dar și pentru noi înșine..." conchide Ioana Dziþac, coordonatorul Centrului Judeþean de Voluntariat Bihor. (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Proiectul Engleza pentru viaþã”.

Trimite email

duminică, 26 septembrie 2021